• Stiri

Campioni U.C.P.R. în sezonul 2023 – Rusu Leon Andrei

Rusu Leon Andrei – Şoimul Aluniş (Prahova)

Locul 1 Nat. U.C.P.R. General M+Y 2023 cu masculul RO-22-102829

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Povestea mea începe de când mă ştiu, iar pasiunea o moştenesc de la tatăl meu, care şi în momentul de față este punctul meu de sprijin atât în columbofilie, cât şi în viaţă. În prezent, tatăl meu se ocupă cel mai mult de porumbei. Determinarea mea a fost pur şi simplu liniștea și ajutorul pe care ei ţi-l oferă. De cele mai multe ori, ei pot fi „medicamentul” multor probleme. În toamna anului 2005, tata mi-a adus primii 7 porumbei şi, după prima eliberare, au rămas doar doi masculi. În anul 2006, am început să-i înmulţesc, iar în anul 2012 am participat la primul concurs, doar că rezultatele nu au fost de partea mea.

 

 

În anul 2017, începe o nouă etapă, nu doar în columbofile, ci şi în viaţa mea personală, 2017 fiind anul în care m-am mutat în localitatea de unde concurez şi astăzi. Am adus cu mine 8 porumbei. În sezonul 2018, am realizat prima normă, fiind anul în care am adus alţi porumbei. Am cumpărat atunci un lot de pui de la prietenul meu, Răducanu Liviu, pe alţii i-am primit cadou de la Chivu Fănel, iar rezultatele au fost pe masură. Sezonul cu puii din anul 2018 a fost senzaţional, reuşind să ocup locurile 1,2,3,5,6,7,8,9,11,12 etc. pe club la Viteză. Din 2019 până în prezent, am fost 5 ani la rând prezent în top 3 pe judeţul Prahova, iar în anii 2020, 2021 şi 2023 pe podiumul naţional U.C.P.R.

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Cel mai mare obstacol pe care l-am întâmpinat a fost în 2021. Anul acela a început perfect. La prima etapă, cu un număr de 21 de porumbei, am ocupat locurile 5-6-9 din aprox. 13.000 de porumbei, primii 3 sosiţi fiind de la echipă. Dar în anul 2021 am pierdut cel mai drag porumbel pe care l-am avut, pe RO-18-359907 F. Acestă femelă îmi adusese primul titlu naţional U.C.P.R. în anul 2020. Pe lângă faptul că jucase bine şi în anul 2021, era un porumbel de suflet. Anul acela a fost greu, dureros, dar mult mai dureros cred că este să te rupi de tot de columbofilie, de aceea am trecut mai departe.

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul lui în 2023.

Acest porumbel pot spune că este un porumbel dintr-o familie de vikingi şi sper ca el să devină cel mai bun viking. Povestea lui începe de la pui, când a jucat destul de bine în anul naşterii, arătând că are potenţial. Sezonul cu maturii a început bine pentru el, la prima etapă ocupând locul 9 din aproximativ 16.000 de porumbei. Apoi, pe parcurs, a mai realizat o clasare bună. Când am observat că acest porumbel are potenţial, am vorbit cu tata să lucrăm cu el, având şanse să devină unul dintre cei mai buni zburători ai noştri. După ce a progresat, i-am arătat femela, fiind afectat de gelozie. Etapa de fond a fost etapa în care şi-a arătat valoarea. Înainte de această etapă a stat 2 săptămâni acasă, fiind antrenat şi pregătit foarte bine. A fost ultimul concurs al sezonului, cel din luna august, şi a reuşit un loc 2 din aproximativ 500 de porumbei la nivel de P1 de la Przemysl.

 Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

De obicei, 70 % din lotul de zbor îl joc şi la viteză, şi la fond, iar recuperarea lor o fac în funcţie de cum se resimt după etapă. În plus, urmăresc unele norme care trebuie atinse. Pentru a realiza aceste norme, ai nevoie de porumbei puternici, iar ca săîi poţi aduce la capacitatea optimă trebuie să acţionezi mai agresiv pentru a se recupera mai repede. De exemplu, anul acesta, un yearling din porumbeii de la Toma Adrian, un campion al U.C.P.R., după o etapă de 720 km, l-am angajat după 5 zile la 320 km, sosind primul şi obţinând 9 puncte. În urma acestor etape, a ieşit campion datorită ambiţiei, iar eu astfel de porumbei caut.

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Din păcate, am avut probleme mari cu boala puilor 3 ani la rând, în 2019-2020-2021. Am pierdut mult din cauza asta, iar în anul 2022 am tratat preventiv cu Belgamco. În 2023, nu am mai tratat preventiv.

  1. Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?

Din punctul meu de vedere, cea mai importantă calitate a unui porumbel este voinţa lui. Eu, unul, nu pun preţ pe calităţile fizice. Cred că toţi crescătorii avem câte un porumbel în crescătorie care, aparent, deţine toate calităţile unui campion. Am avut şi eu un astfel de porumbel, dar rezultatele nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor pe care le aveam de la el, coşul fiind cel care decide.

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?

De obicei, nu fac greşeli, sau, cel puţin, nu atât de mari încât să afirm acum că nu le-aş mai face. Vreau să nu fac greşeli, astfel încât, atunci când ceva nu merge, să am doar două variante: eu sunt problema sau porumbeii.

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Îmi place să aud poveşti columbofile și sfaturi și culeg doar ce cred că ar putea să mă satisfacă pe mine, dar cel mai bun sfat pe care l-am auzit și în care cred este: „Porumbeii buni fac diferența, restul este tam-tam.”

 

A consemnat: Andrei Oprea