Campioni U.C.P.R. în sezonul 2023 – Vasile Lucas
Vasile Lucas – A.C.S.C. 3/2 Câmpulung (Argeş)
Locul 1 Nat. U.C.P.R. General Pui 2023 cu RO-23-271178
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Salutare, stimaţi columbofili! Numele meu este Vasile Ionuţ, am 37 de ani, locuiesc în comuna Lereşti, judeţul Argeş şi, în cele ce urmează, voi relata povestea noastră columbofilă.
Totul a început la vârsta de 6 ani, când petreceam momente frumoase urmărind porumbeii vecinilor cum zburau pe deasupra caselor. Acest “virus” l-am contactat spontan, nimeni din familie nefiind columbofil. Odată cu debutul pe băncile şcolii, am reuşit să îmi conving părinţii să mă lase să îngrijesc o pereche de porumbei, totul cu promisiunea că nu voi neglija deloc şcoala (probabil aici ne regăsim cei mai mulţi dintre noi); şi aşa am primit prima pereche, care a reprezentat punctul de plecare în creşterea porumbeilor voiajori, activitate neîntreruptă până în acest moment.
În anul 2009,am participat pentru prima dată la concursuri (rezultate mediocre, porumbei adunaţi de peste tot, pierderi mari, cunoştinte puţine etc.). În 2014, am avut prima participare în Expoziţia Naţională a U.C.P.R., cu o femelă la categoria Super AS şi, totodată, primul sentiment de columbofil fericit.
Făcând o retrospectivă a tuturor porumbeilor cumpăraţi până în acel moment, am constatat că o singură pereche a reuşit să reproducă porumbei de vârf (o femelă tardivă de la dl. Moldovan Alexandru şi un mascul foarte bătrân din Germania), restul fiind doar iluzii plătite. Am eliminat tot şi eram tentat să renunţ definitiv.
În 2015, la finala columboromului Corabia, am avut ocazia să cunosc Familia Söllner şi, de atunci, pot spune că visul meu columbofil a început să prindă contur. Am achiziţionat descendenţi din majoritatea porumbeilor lor de referinţă şi imediat au început să apară rezultate la columbodroame, dar şi participări în expoziţia naţională a U.C.P.R. la diferite categorii, compartimentul nostru de reproducţie fiind format exclusiv din porumbei de columbodrom.
Am început această relatare folosind sintagma “povestea noastră” pentru că, în ultima perioadă, mă simt onorat să beneficiez de ajutorul băiatului meu de 7 ani, Vasile Lucas. Este un iubitor de porumbei şi, pentru a-l motiva şi mai tare şi a-l face mândru că munca lui poate fi răsplătită cu rezultate şi premii, am decis ca din sezonul 2023 să concurăm pe numele lui, dintr-o locaţie nouă, iar la columbodroame sub pseudonimul “Team Lereşti”.Aceasta este pe scurt povestea noastră.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
Cel mai dificil obstacol cu siguranţă l-a reprezentat calitatea scăzută a păsărilor de la început, aspect pe care cred că l-am remediat. Din cauza faptului că locuim într-o zonă muntoasă, principalele probleme cu care ne confruntăm acum sunt poziţionarea volierei noastre, undeva la baza pădurii (zonă populate cu multe răpitoare) şi stâlpii de medie tensiune din imediata apropiere (am avut 27 de pui electrocutaţi în 2023).
- Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în sezonul cu puii 2023.
Anul 2023 a fost cel în care s-a produs o schimbare majoră în columbofilia din zona noastră, reuşind să concurăm cu succes porumbeii atât la maturi, cât şi la pui pe ruta Bulgaria-Grecia.
Acum, am plăcerea să vă prezint o femelă fantastică, care,prin voinţa ei, ne-a propulsat pentru prima dată pe podiumul naţional U.C.P.R.:RO-23-271178 F – Loc 1 Nat. U.C.P.R. General Pui 2023.
„The Queen”- o femelă foarte frumoasă, cu calităţi fizice excepţionale, a avut o prestaţie senzaţională în toamna lui 2023.A participat la toate cele 8 etape din planul de zbor,reuşind să le claseze pe toate şi, totodată, îndeplinind normele la categoriile Viteză, Demifond, General şi AS Pui.Cea mai importantă etapă a reprezentat-o etapa Derby Nea Moudania (558 km),unde a reuşit să obţină locul 4 pe lansare din 1290 porumbei. Am simţit că va fi o zburătoare foarte bună în momentul antrenamentelor pe soare cu nori, deoarece atunci zbura cu plăcere maximă, ateriza printre ultimii şi niciodată nu era obosită.
Referitor la modul de pregătire a puilor, vă pot spune că au beneficiat de antrenamente dimineaţa şi seara în jurul crescătoriei, între etape de o lansare de la 30 km şi… de foarte mult soare. Puii, la rândul lor, ne-au răsplătit astfel:
– locurile 1, 6, 16, 17 şi 39 Nat. U.C.P.R. General Pui 2023;
– locul 1 Laureat General Pui 2023
– locul 2 Nat. U.C.P.R. General Pui Crescător 2023;
– Crescătorul Profesionist al Anului 2023 General Pui.
- Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
La întoarcerea din concurs, folosesc Belgasol, mâncare depurativă şi minerale. În timpul săptămânii, folosesc amestec Gerry şi N° 57 de la Vanrobaeys + gama Wonder Pigeon.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Folosesc medicamente doar dacă este nevoie, reproducţia prefer să nu o tratez, dar le asigur tot ce au nevoie fără să fie nevoie de medicaţie.
- Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?
De departe, cea mai importantă calitate pe care o apreciez la un porumbel este voinţa. Dar strâns legate de voinţă sunt următoarele: puterea de orientare, musculatura şi aspectul fizic general; îmi plac porumbeii frumoşi (mai puţin cei coloraţi).
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?
Cu siguranţă nu aş mai cumpăra porumbei din toate părţile.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
“Ţine un număr de porumbei de care să te poţi ocupa cu drag, fără să îi aglomerezi, oferă-le tot ce au nevoie şi ei te vor răsplăti!”
În încheiere, vă mulţumesc pentru timpul dedicat aflării poveştii noastre. Toate cele dorite!
A consemnat: Andrei Oprea