• Stiri

Campionii U.C.P.R. în sezonul 2023 – Bunescu Crinu

Bunescu Crinu – Maraton Bertea 2021 (Prahova)

Locul 1 Nat. U.C.P.R. AS Maraton Extrem M+Y 2023 cu femela RO-21-269019

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Vă salut, dragi columbofili! Mă numesc Crinu Bunescu, am 47 de ani și sunt din Comuna Vărbilău, sat Livadea. Activez ca membru columbofil la clubul “Maraton Bertea 2021”, cresc porumbei și concurez de la vârsta de 20 de ani. Am avut însă și o perioadă în care nu am mai participat la concursuri, revenind mai serios în competiție și foarte dedicat din anul 2014, an în care mi-am schimbat domiciliul și implicit crescătoria.

La momentul acela, am achiziționat porumbei de la diverși crescători foarte buni, zic eu, la vremea respectivă, dar, ca oricare columbofil mai începător, am mai făcut și greșeli din care am învățat pe parcurs.

 

În decursul anilor 2016-2019, am avut inspirația să achiziționez niște porumbei foarte buni din punctul de vedere al bagajului genetic de la crescători precum: Catrinescu Gabriel, Măgirescu Daniel, Preda Alin, Buțucanu Ștefan și Ciobanu Bogdan; porumbei în care am avut mare încredere, atât în valoarea lor, cât și în onestitatea crescătorilor,“lucrându-i” la fii și nepoți. Rezultatele nu au întârziat să apară şi, pe parcurs, ele s-au dovedit din ce în ce mai bune. Astfel, în anul 2021 am reuşit să obțin locul 1Nat. U.C.P.R. AS Maraton Palmares 3 ani cu masculul RO-17-321981 (100% Catrinescu G.), apoi, în anul 2023, locul 1 Nat. U.C.P.R. AS Maraton Extrem cu femela RO-21-269019.

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Dacă ar fi să menționez un obstacol în desfășurarea acestui sport, ar fi TIMPUL pe care îl aloc zilnic, mai mult seara, fiind foarte ocupat pe parcursul zilei cu alte activități legate de seviciu. Competiția rămâne însă la standarde ridicate. Trebuie să fim motivați și să ne autodepășim câteodată în practicarea acestui frumos sport.

  1. Trecem acum la femela dvs. campioană. Descrieți-ne parcursul ei în 2023 şi felul în care aţi pregătit-o.

Este vorba de femela RO-21-269019,care la finele sezonului 2023 a obținut locul 1 Nat. U.C.P.R. la categoria AS Maraton Extrem. Campioana și-a arătat calitățile de bună zburătoare încă din primul an, clasând două fonduri și două maratoane din tot atâtea îmbarcate. Pe linie maternă, a fost reprodusă tot dintr-o femelă de top, RO-19-371036, ocupanta locului 4 Nat. U.C.P.R. Maraton Profesionist în 2022.

„019” fost împerecheată în data de 20 martie 2023, urmărind ca la primul fond să aibă ouă de 4-5 zile. După prima etapă de maraton, văzând că a obținut un punctaj foarte bun, am ținut cont ca aceasta să fie îmbarcată la următoarele maratoane pe o poziție foarte bună. Astfel spus, la etapa Derby-Kumyala a avut pui de șapte zile, iar la Goldap ouă de cinci zile. De la primul fond și până la ultimul maraton, aceasta a beneficiat de două antrenamente zilnic în jurul crescătoriei de aproximativ o oră, iar între etape am avut grijă să participe și la alte două antrenamente de aproximativ 60 km distanță. Nu a avut parte de o motivație specială, în afara unei bune poziții de cuib, având un temperament calm și calitatea de a se recupera foarte repede după fiecare etapă.

 Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

Recuperarea după concurs este foarte simplă și diferă în funcție de duritatea etapei. În ziua sosirii, porumbeii primesc în apă miere cu lămâie, hrană depurativă, iar apoi în următoarele două zile electroliți, ceai și hepatoprotect. După ce porumbeii s-au recuperat, tratez preventiv contra tricomonezei și a problemelor intestinale două – trei zile cu produse românești, administrate individual, apoi până la îmbarcare nu mai primesc decât ceaiuri și oțet de mere cu miere.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Referitor la problemele de sănătate în volieră, m-am confruntat cu virusul Adeno-coli la pui, dar de câțiva ani apar forme ușoare și sunt combătute la timp cu diverse produse de pe piață (Adeno-coli mix, 4×1 mix și Trimetroprim). La porumbeii maturi consider că menținerea sănătății optime, antrenamentul, recuperarea și calitatea porumbeilor fac diferența în acest sport.

 

  1. Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?

În opinia mea, cred că un porumbel bun, de maraton, trebuie să aibă un temperament calm, o musculatură puternică, puterea de a se recupera foarte repede după fiecare etapă și să fie constant.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?

Așa cum v-am mărturisit mai devreme, cu siguranță și eu am făcut multe greșeli din dorința de a scurta drumul către performanță. Dacă m-aș întoarce în timp, aș acorda mai multă încredere porumbeilor cu potențial genetic bun, lucrându-i până la a doua/a treia generație. De asemenea, o altă greșeală majoră este aceea de a administra foarte multe produse de „succes”, crezând că astfel vei deveni campion. Experiența mi-a demonstrat că adevărata taină a columbofiliei constă în dibăcia fiecărui crescător de a le menține starea de sănătate a porumbeilor, de a-i recupera și antrena corespunzător.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Cel mai bun sfat în practicarea acestui sport consider că l-am primit de la bunul meu prieten și fin Alin Preda. Este persoana care m-a făcut să înțeleg că nu produsele scumpe îți aduc porumbeii acasă și care m-a încurajat să am încredere în porumbeii mei, aceștia având un bagaj genetic valoros. În opinia mea, răbdarea este termenul cheie care definește acest sport.

 

A consemnat: Andrei Oprea