Campionii U.C.P.R. în sezonul 2023 – Barbu Marius
Barbu Marius – C.S.C. Dalles Bucşani (Dâmboviţa)
Locul 1 Nat. U.C.P.R. Viteză M+Y 2023 cu masculul RO-22-155333
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Mă numesc Barbu Marius, am 26 de ani şi activez în cadrul clubulului C.S.C. Dalles Bucşani din judeţul Dâmboviţa. Pasiunea pentru porumbei o am de mic copil şi o moştenesc de la tatăl meu. Din toamna anului 2017, am început să particip la concursurile oficiale organizate cu puii, iar la etapa derby din acel sezon am obţinut locul 16 lansare. Pentru mine, a fost un rezultat încurajator, care m-a motivant pentru următorul sezon. Şi astfel, de la bucuria și entuziasmul de început, pe care sosirile porumbeilor ţi le oferă la o etapă, am trecut la dorința de a juca și câștiga fiecare concurs unde angajez porumbei. Sportul columbofil rămâne însă pentru mine o relaxare, o activitate care aduce momente şi trăiri aparte, pe care sunt convins că fiecare crescător le trăieşte la cote ce nu pot fi descrise în cuvinte.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
Timpul limitat, care, de multe ori, devine un lux pe care nu ni-l mai permitem. În ulimii doi ani însă, am reuşit să împac slujba cu timpul alocat porumbeilor, dar asta şi cu mult ajutor din partea familiei, ajutor care în 2023 a fost esenţial.
- Care sunt în prezent cei mai importanţi porumbei din lotul de matcă?
La matcă pot spune că am format o familie in jurul femelei RO-18-18757, care provine de la prietenul meu Drăgănescu Ionuț din Doicești, omul care m-a ajutat la început prin achiziția ei de la dânsul, femela provenind din porumbei autohtoni, cu rezultate la nivel național UCPR şi având la bază porumbei de la Dobrescu Adrian și Andrei Marius.
1) RO-18-18757 este mama lui:
– RO-21-76150 F, locul 24 Nat. UCPR Demifond 2023
– RO-21-76130 M, locul 14 Nat. UCPR Viteză 2023
RO-18-18757 este şi bunica lui:
– RO-22-155334 M, locul 2 Regiunea Hummling, Germania
În jurul acestei femele mi-am propus să formez o familie, de aceea am început ca în fiecare an să aduc 3-4 porumbei de calitate, care să mă ajute să progresez.
2) De exemplu, RO-21-211469 F provine de la prietenul meu Ispas Gheorghe, şi este mama lui:
– RO-22-155333 M, „Super Mario”, locul 1 Nat. UCPR Viteză 2023
– RO-22-155353 M, locul 4 Nat. UCPR AS Super Tineret 2023
3) RO-20-9078 M, orig, Deftu Robert+Cătălin, este tatăl lui:
– RO-22-155333 M, „Super Mario”, locul 1 Nat. UCPR Viteză 2023
– RO-21-76150 F, locul 24 Nat. UCPR Demifond 2023
– RO-21-76130 M, locul 14 Nat. UCPR AS Viteză 2023
(aceștia fiind și frați)
4) RO-19-324405 M provine din crescătoria prietenului meu Neagu George şi este tatăl lui:
– RO-22-155353 M, locul 4 Nat. UCPR AS Super Tineret 2023
- Trecem acum la porumbelul dvs. campion în sezonul 2023. Descrieți-ne felul în care l-aţi pregătit.
Masculului RO-22-155333 i-am pus numele “Super Mario” şi încă de la primele două etape ale sezonului a realizat două clasări foarte bune, ocupând un loc 1 şi un loc 2 din peste 7000 de porumbei de fiecare dată. Nu pot spune că a avut un singur moment de formă maximă pentru că a reuşit şi la jumătatea sezonului să ocupe locul 1, dar si la ultima etapă, bifând un loc 1 la nivel de protocol. Ce pot spune clar este faptul că “Super Mario” s-a pliat foarte bine pe sistemul meu de văduvie, acesta jucând tot sezonul cu partenera acasă. Ca particularitate temperamentală, este un mascul foarte teritorial, care are obiceiul să ocupe boxele vecinilor, rezultând de aici şi multe bătăi. Ca motivaţie, a răspuns mult mai bine la acest sistem decât atunci când am încercat să-l motivez cu femela. În 2023, ca yearling, are 11 etape de viteză-demifond clasate şi a reuşit să se menţină constant de la sfârşitul lui aprilie până la sfârşitul lui iulie.
Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Consider că recuperarea este foarte importantă după etapele de concurs, dar nu am un program strict. În funcţie de dificultatea etapei, adaug anumite produse suplimentare atât pe mâncare, cât şi în apă.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Cea mai mare problemă pe care am avut-o a fost cauzată de afecţiunile respiratorii. Vechea mea crescătorie era prost ventilată şi nu era utilă porumbeilor, de aceea eram nevoit să intervin cu produse curative în acest sens. Din toamna anului 2022, am ridicat o nouă crescatorie, mult mai utilă şi mai bine ventilate, lucru care ulterior m-a ajutat să evit aceste probleme respiratorii.
- Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?
Pentru categoria pe care o joc eu, îmi plac porumbeii puternici, bine încheiaţi şi cu musculatură dezvoltată. Dar cel mai important aspect rămâne coşul și implicit selecţia pe care o generează un sezon competiţional complet.
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?
Dacă ar fi să o iau de la zero, nu aş mai aduce mulţi porumbei la matcă, ci m-aş limita la 2-3 exemplare pe an şi numai din campioni sau direct din porumbei cu rezultate, nu doar cu pedigree frumos. Nu aş mai trata lotul de zbor şi de matcă după ureche, ci aş apela la analizele de laborator. Şi aş merge în continuare pe ideea unui lot cât mai mic la zbor, dar bine selectat.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Cel mai bun sfat a fost să mă rezum la un numeric cât mai mic dar de calitate şi să aplic o selecţie permanentă.
A consemnat: Andrei Oprea