• Stiri

Locul 2 în lotul național U.C.P.R., categoria Maraton

Interviu cu IDITA PETRE CLAUDIU, Anton Pann – Călimănești, VL

Locul 2 în lotul național U.C.P.R., categoria Maraton 2020-2021

cu porumbelul RO-18-30341 M (35,5942 pct.)

 

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Povestea mea cu porumbeii a început de la vârsta de 10 ani, când pe atunci nu ne permiteam să cumpăram porumbei cu bani și îi hrăneam doar cu porumb și grâu. Pur și simplu totul a pornit de la faptul că îmi plăceau aceste păsări. În rest, sunt foarte multe de povestit despre cum am intrat în acest univers, dar, în câteva cuvinte, din pură pasiune.

                                                                                                                                                          

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Pe la vârsta de 15 ani, fratele meu a vrut să îmi dea porumbeii unui vecin. Când a venit vecinul să îi ia, am avut o ceartă cu fratele meu. Iar când mama s-a întors acasă, mi-a impus să nu mai cresc porumbei și astfel am fost nevoit ulterior să o iau de la zero.

 

  1. Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, factorii care influențează cel mai mult reușita în sportul columbofil?

Muncă, multă pasiune, porumbei buni și bani pentru a le oferi ce au nevoie. Consider că degeaba ai porumbei buni dacă nu investești în ei!

  1. Revenind acum la porumbelul dvs. campion, descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf (când a atins forma maximă, cât a durat aceasta, cum ați reușit să-l aduceți în forma de concurs optimă atunci când aceasta a scăzut, cum l-ați hrănit și condiționat, cum l-ați motivat sau ce elemente din crescătorie i-au amplificat acea stare de motivare)?

Porumbelul campion a fost în top încă de la începutul carierei lui, din anul 2018, iar evoluțiile s-au îmbunătățit de la an la an.

 

În 2018, la derby-ul cu puii de la Koblevo (573 km), a ocupat locul 5 județean din 344 porumbei. O etapă extrem de grea, cu sosiri a doua zi.

 

În 2019, a fost cel mai bun porumbel din crescătorie, cu 7 clasări, dintre care două fonduri (574 km și 614 km) și un maraton la 816 km.

În 2020 și 2021, masculul RO-18-30341 a încheiat norma Maraton Palmares 2 ani cu 35,59 puncte, plus locul 1 județean Derby Donetsk, cu un avans de o oră față de al doilea sosit. În cele din urmă, un campion va demonstra că de la început se va afla în top. Restul sunt bani investiți, muncă depusă, pasiune și micile trucuri ale fiecărui crescător.  

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Cu probleme serioase de sănătate nu m-am confruntat deoarece le-am făcut întotdeauna tratamente preventive, pentru a nu ajunge in ipostaza de a se îmbolnăvi.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, spre ce sușe ori familii de porumbei v-ați îndrepta? Și, cel mai important, ce greșeli nu ați mai repeta?

Eu am făcut performanță cu porumbei de la Dr. Colniceanu Adrian și, dacă ar fi să o iau de la zero, tot înspre el m-aș îndrepta.  Apoi, nu aș mai participa la concursuri fără să îi ajut cu o hrană corespunzătoare, cu recuperatori, cu tratamente preventive, cu antrenamente etc.

 

 

A consemnat: Oprea Andrei