Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 2 Fond
State Dănuţ – Asociaţia Voiajorul Ghimpaţi (Dâmboviţa)
Locul 2 Fond Palmares 2022-2023 cu femela RO-20-401658
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Pasiunea pentru porumbei o moştenesc de la tatăl meu, care avea mai multe rase de porumbei, însă de concurat porumbei ca membru afiliat m-am apucat efectiv în 2010.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
Pentru mine, cel mai dificil obstacol a fost perioada când nu aveam ceas constator şi trebuie să merg cu clema la un prieten ca să pot totuşi ponta sosirile. După un timp însă, am reuşit să achiziţionez un ceas mecanic şi, ulterior, un Benzing electronic. Acum, la clubul meu, mă ocup chiar de procedura de îmbarcare pentru crescătorii cu sisteme de cronometrare Benzing.
- Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.
Pe femela cu seria RO-20-401658 am concurat-o şi la viteză, şi la demifond, şi la fond, ba chiar şi la un maraton în sezonul 2023, o etapă de Lublin la 795 km. Forma maximă a atins-o după ce am văduvit-o. Fiind un porumbel mai încăpăţânat, odată văduvită în sezon, a rămas desperecheată până la finalul campionatului, un lucru cam nefiresc, ştiut fiind faptul că femelele au tendinţa de a se împerechea între ele la scurtă vreme după ce sunt separate de masculi. Probabil tocmai această particularitate a fost cea care a determinat-o să se motiveze şi să claseze aşa cum a făcut-o.
- Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Programul de recuperare este cam acelaşi pe tot parcursul sezonului, nu obişnuiesc să vin cu modificări de la o săptămână la alta. Lipsa timpului şi faptul că stau foarte mult timp plecat de acasă, lucrând în agricultură suprafeţe întinse de teren, nu îmi lasă prea multe opţiuni la acest capitol. Ca produse, cele obişnuite de pe piaţă, nimic deosebit, şi amestec de hrană de la Matador.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Problemele de sănătate cel mai des întîlnite în crescătoria mea au fost cele legate de respiraţie, dar eu consider că am reuşit să le rezolv.
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?
Dacă ar fi să o iau de la zero, nu aş mai repeta greşeala de a schimba reţeta de hrănire şi condiţionare în timpul sezonului. Porumbeii au nevoie de o perioadă de adaptare pentru asta, nu tolerează bine schimbările bruşte de regim şi etapele se succed cu repeziciune, nu ai practic timp de experimente. Deci trebuie să pleci de la început cu un program şi să îl urmezi până la sfârşit, cu foarte mici ajustări pe parcurs.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Cel mai util sfat a fost să nu mai plec urechea la ce zice unul şi altul, ci să-mi văd de treaba mea şi să acţionez aşa cum ştiu şi cum simt porumbeii. Nimeni nu îţi cunoaşte mai bine porumbeii decât tu însuţi, deci tu eşti cel mai în măsură să iei o decizie în cunoştinţă de cauză, pe baza a ce observi zi de zi în volieră.
A consemnat: Andrei Oprea