• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 2 General

 

Zotoiu Dragoş + Sandu – C.S.C. Mărăcineni (Buzău)

Locul 2 General Palmares 2022-2023 cu masculul RO-20-331737

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Pasiunea mea pentru porumbeii o moștenesc de la tatăl meu, porumbeii existând în curtea mea tot timpul. Tatăl meu a concurat porumbeii ani de zile, după aceea s-a lăsat de concursuri. În acea perioadă, mie îmi plăceau mai mult porumbeii de ornament. În 2012, m-am înscris prima dată ca membru columbofil, iar în acel an am concurat doar 6 etape. Până în 2016, am concurat porumbeii fără rezultate notabile, dar în anul 2017 au început să apară şi primele succese, iar acest lucru m-a motivat din ce în ce mai mult.

 

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

În toţi acești ani, nu pot spune ca am avut vreun obstacol major.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.

Despre “Generalul 737” (RO-20-331737 M), așa cum l-am numit, porumbelul care m-a reprezentat în Lotul Național 2023 la categoria General, pot spune ca şi-a început cariera ca yearling mai greu, reușind în primul an 9 clasări mediocre la etapele de viteză-demifond. În anul 2022, am început să practic văduvia și se pare că i-a plăcut, deoarece la finele sezonului a ocupat locul 2 Naţional U.C.P.R. General, iar în 2023 s-a situat pe aceeaşi treaptă a podiumului la General Palmares 2 ani, fiind nominalizat pentru Lotul Național U.C.P.R. unde a ocupat tot locul 2. Motivația lui a fost grija celor 4 boxe pe care pusese stăpânire și femela care i-a fost pereche din primul an, având întotdeauna concurență pe una dintre boxele dominate de el. “Generalul 737” avut parte de aceeași hrană și aceeași atenție ca și ceilalți porumbeii din lot. Nu obișnuiesc sa dădăcesc vreun porumbel din lotul de zbor.

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

În funcție de duritatea etapei, le ofer suplimente de recuperare atât cât este nevoie, nu fac exces de produse. Pun foarte mare accent pe odihnă în primele două zile după concurs.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

În anii 2015-2016, m-am confruntat cu boala puilor, când aproape tot efectivul de pui a murit.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?

Dacă aș începe de la zero, nu cred ca aș schimba ceva, sunt mulțumit de tot parcursul meu în sportul columbofil.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

De-a lungul timpului, am cerut sfaturi de la columbofilii cu mai multă experiență, cu mai multe practici și sisteme de joc, dar consider că cel mai bun sfat a fost acela de a încerca să practic metoda văduviei.

 

 

 

A consemnat: Andrei Oprea