Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 3 Fond și Locul 5 Maraton Extrem
Preda Alin – Strejnicu (Prahova)
Locul 3 Fond Palmares 2022-2023 cu masculul RO-21-816735
Locul 5 Maraton Extrem Palmares 2022-2023 cu masculul RO-20-139083
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
„Visul devenit realitate!”
Bună ziua, prieteni columbofili. Numele meu este Preda Alin, am 50 de ani, sunt căsătorit, am o fiică de 28 de ani și sunt proaspăt bunic. Soția, Mădălina, iubește porumbeii, mă înțelege și mă ajută în practicarea sportului columbofil. „Virusul” este, pot spune, moștenit deoarece ambii bunici – patern şi matern – creșteau porumbei în podul șurei, porumbei câmpenești sau guțani. Creșterea porumbeilor proprii și participarea la concursuri a început în jurul vârstei de 12 ani, cu păsări de la crescători din zonă și era o bucurie enormă atunci când aceștia reușeau să sosească acasă de la etape. Adevărata ascensiune în sportul columbofil s-a datorat domnului colonel Georgescu Ștefan, cel care mi-a fost ca al doilea tată și mentor în columbofilie. La sfaturile dumnealui, am achiziționat în anii 1999-2000 numai produși din porumbeii campioni naționali la fond/maraton de la acea vreme, aparținând unor crescători cu renume, cum ar fi: Matache Ştefan, Purcaru Constantin, Chiriac Ion, Poenaru Vasile, Catea+Georgescu, multipli campioni naționali UCPR. Ulterior, produșii din aceste păsări i-am jucat după metoda natural încă de la vârsta de un an tot planul de fond al clubului și, la doi ani, toate maratoanele. Mulți nu au rezistat, dar cu cei rămași am reușit de-a lungul timpului participarea neîntreruptă, timp de 20 de ani, în cadrul Expoziției Naționale UCPR.
Un alt mare pas înainte în columbofilie l-am făcut atunci când l-am cunoscut pe bunul meu prieten Țurlea Florin, căruia îi mulțumesc pe această cale, păsările introduse în matcă de la dumnealui și încrucișate cu cei mai buni zburători ai mei au dus la rezultate la care nici nu visam. Din 2016 până în prezent, am reuşit în fiecare an să obţin un loc 1 național în campionatul UCPR la diverse categorii, atât la porumbei, cât și la crescători.
Conform a ceea ce-mi spunea mentorul meu și anume: „Din porumbei de top ai mult mai multe șanse să reproduci păsări bune!”, toți porumbeii mei campioni nu i-am înstrăinat și se regăsesc în compartimentul de matcă unde, mai nou, am introdus pentru împrospătarea liniei deja formate și fii și fiice din campionii nașului meu, Crinu Bunescu, păsări cu un excepțional bagaj genetic.
- Trecem acum la porumbeii dvs. campioni. Descrieți-ne parcursul lor în toată perioada în care i-ați concurat, cu precădere în sezonul lor de vârf.
Anul acesta am nominalizat patru „juniori” pentru a mă reprezenta în cadrul Expoziției Naționale UCPR 2023:
- RO-18-482779 M „Rambo” – Locul 2Nat. AS Maraton UCPR Palmares 3ani;
- RO-19-579528 F „Albăstrica ‘528” – Locul 1 Nat. Maraton UCPR, femelă care a bifat şi 4 locuri de 1 în campionatul UCPR;
Și încă doi masculi care au fost nominalizați pentru a face parte din Lotul Național UCPR:
- RO-21-816735 M „Juniorul’35”, văr cu „Negruțele” și frate cu „Albăstrica ‘528”, prezentată mai sus.
„Juniorul ’35” demonstrează încă de la vârsta de un an că poate face față cu brio etapelor grele de pe Polonia, ocupând în 2022 locul 4 Nat. Fond Yearling Expo. UCPR, iar anul acesta confirmă ascensiunea prin participarea în Lotul Național UCPR pe locul 3 Fond 2 ani. Ce am observat deosebit la acest mascul este faptul că, atunci când are ouă în cuib, se motivează foarte mult deoarece nu îl pot scoate efectiv din boxă și este ultimul mascul care pleacă de pe ouă seara, atunci când trebuie schimbat de femelă la clocit.
- RO-20-139083 M „Juniorul ’83” este cel de-al doilea mascul și participă în Lotul Național UCPR pe locul 5 Maraton Extrem 2ani. Porumbel deosebit, reprodus în matca nașului meu Crinu, noi concurând în fiecare an câțiva pui unul de la celălalt. „Juniorul’83” realizează norma la fond încă de la un an, ulterior clasând majoritatea etapelor de fond/maraton la care a fost angajat și anume 11 etape clasate în 3 ani. Porumbel calm, foarte atașat de cuib, crescătorie și crescător, fiind tatăl lui „Juniorul ’33”, care anul acesta clasează 5/5 etape de fond.
- Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Metoda de recuperare după concurs este simplă și depinde de greutatea etapei. În primul rând, la sosire, în apă găsesc electroliți, lămâie și miere o zi sau două, iar mâncarea este ușor depurativă. Păsările rămân închise și sunt eliberate treptat la antrenamente doar după ce s-au recuperat. De obicei, masculii zboară dimineața în jur de o oră, atunci când femelele sunt pe cuib, iar acestea zboară în jurul prânzului, după ce intră masculii la clocit. De asemenea, sunt duși la un antrenament sau două cu câteva zile înaintea îmbarcării, la aproximativ 60 km aerian și eliberați pe sexe la 10 minute diferență.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Ca tratamente, în timpul sezonului, folosesc produse românești și sunt adeptul tratării individuale pentru a fi sigur că porumbelul primește exact doza necesară pentru eliminarea eventualelor boli pe care le poate lua pe durata transportului către locul de lansare.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Cele mai utile sfaturi în columbofilie le-am primit de la mentorul meu și sunt următoarele:
- păsările bune nu se înstrăinează și sunt cele care reușesc să se mențină în top mai mulți ani la categoriile care ne interesează și din acestea poți forma, în timp, o linie de buni zburători;
- recuperarea, antrenamentul și menținerea stării de sănătate a porumbeilor este o artă și face diferența în sportul columbofil.
A consemnat: Andrei Oprea