Campionii U.C.P.R. în sezonul 2023 – Cristea Constantin Nicolae
Cristea C-tin Nicolae – Asociaţia Voiajorul Ghimpaţi (Dâmboviţa)
Locul 1 Nat. U.C.P.R. Maraton M+Y 2023 cu masculul RO-22-3672
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Pasiunea pentru porumbei o moştenesc de la tatăl meu, care avea mai multe rase de porumbei, însă de concurat porumbei ca membru afiliat m-am apucat în anul 2008.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
Pentru mine, cel mai dificil obstacol a fost transportul porumbeilor la club. După aproximativ un an de la debut, am reuşit să cumpăr o mașină cu care acum transport porumbeii atât la club, cât şi la antrenamentele private.
- Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în sezonul competiţional 2023.
Campionul meu, masculul cu seria RO-22-3672, este un yearling pe care l-am concurat doar la fond și maraton. Forma maximă a atins-o în a doua jumătate a lunii iunie, după ce a fost văduvit. În decurs de două săptămâni, la etapa Lublin 1 (794 km) a obţinut locul 3 pe lansare, apoi, la Kumiala 1 (1000 km), locul 1 pe lansare.
- Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Programul de recuperare este cam acelaşi pe tot parcursul sezonului, nu fac schimbări de la o săptămână la alta. Timpul mi-l dedic porumbeilor ca să-i pregătesc pentru concurs, iar ca produse folosesc gama Beks.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Problemele de sănătate cel mai des întâlnite în crescătoria mea au fost cele legate de respiraţie, dar am rezolvat aceste afecţiuni cu produsele existente pe piaţă şi cu schemele de administrare recomandate de producător.
- Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?
Pentru mine, cele mai importante atribute ale unui porumbel consider că ar fi calitatea reproductivă a părinţilor şi crescătoria de unde aceştia sunt achiziționaţi. Dacă din doi porumbei cu rezultate scoatem mai mulţi pui, bineînţeles că nu toţi vor deveni campioni, dar unul dintre ei cu siguranță se va dovedi un bun zburător. Porumbeii mei de maraton îi am de la Nicolae Gabriel, cu care am şi format doi ani un tandem la clubul unde activez în prezent, de la Dumitru “Vily” Victor din Tătărani, Dâmboviţa, precum şi de la fraţii Tătaru (Eugen şi Gabriel) din Galaţi şi fraţii Dobre din Brăila.
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?
Nu aş mai schimba amestecul de hrană al porumbeilor în timpul sezonului de concursuri. Am ajuns la concluzia că trebuie să pleci de la început cu un program care trebuie urmat până la sfârşit, cu mici ajustări, bineînţeles.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Cel mai util sfat a fost să nu aplec urechea la ce spun alţi columbofili.
A consemnat: Andrei Oprea