Campioni U.C.P.R. în sezonul 2023 – Fraţii Ciula
Fraţii Ciula – A.S.C. 10/3 Râmnicu Sărat (Buzău)
Locul 1 Nat. U.C.P.R. Fond M+Y 2023 cu femelaRO-21-1277227
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Am trăit printre porumbei de mic copil şi, de-a lungul anilor, mi-am propus să concurez porumbeii într-un cadru organizat, ca membru al unei asociaţii. În prezent, concurez în tandem alături de fratele meu.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
Cel mai mare obstacol întâlnit, dar peste care am reuşit să trecem, au fost etapele foarte grele şi cu pierderi foarte multe. Numai că, de la an la an, am selectat doar porumbeii de vârf pentru că numai aşa am considerat că putem face performanţă.
- Trecem acum la femela dvs. campioană. Descrieți-ne parcursul ei în sezonul competiţional 2023.
Noi jucăm porumbeii la natural şi cele mai bune rezultate le-am avut practicând această metodă. Pe femela noastră campioană, RO-21-1277227, am motivat-o pe ou de 2 zile la prima etapă de fond, astfel încât puiul din cuib să fie mare la a treia etapă de fond. Ne-am dat seama că este în formă după musculatura perfectă de pe piept şi după ataşamentul faţă de boxă şi cuibar.
Astfel, la Medika 1 (590 km), femela s-a clasat pe locul 6 pe lansare, la Medika 2 (584 km) a fost locul 1 pe lansare, iar la Wlodawa (734 km) a obţinut cel mai bun punctaj din cele 3 etape de fond, cu un loc 3 pe lansare.
Cu aceste 3 etape a cumulat 4,02 puncte şi a reuşit să ne aducă titlul de campioni U.C.P.R. la categoria Fond, la sfârşitul unui sezon foarte greu.
- Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Nu avem nici o schemă de concurs, ne adaptăm de la o etapă la alta. Important este ca recuperareasă decurgă cât mai bine și punem accent pe antrenamente cât mai dese.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Înainte de primele etape, ne confruntăm cu afecţiunile căilor respiratorii, pe care cel mai des le tratăm cu Lincospectin injectabil.
- Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?
Noi apreciem la un porumbel echilibrul, apoi un spate cât mai puternic şi o musculatură foarte elastică.
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?
Dacă ar fi să o iau de la început, aş face o selecţie cât mai dură. Pentru acest lucru, i-aş concura de la prima până la ultima etapă pentru a acumula cât mai mulţi kilometri şi experienţă.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Cel mai bun sfat a fost să ne selectăm porumbeii cât mai dur şi să le asigurăm o pregătire cât mai bună.
A consemnat: Andrei Oprea