• Stiri

Campioni U.C.P.R. în sezonul 2023 – Şerban Costel

Şerban Costel – A.S.C. Şoimii Floreşti (Giurgiu)

Locul 1 Nat. U.C.P.R. Fond Yearling 2023 cu femela RO-22-215512

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Mă numesc Șerban Costel, am 43 de ani şi activez ca președinte al A.S.C. Șoimii Floreşti, Giurgiu. Povestea mea în lumea columbofilă începe încă din anii copilăriei, la început fiind doar o mică pasiune, mai târziu transformându-se într-o activitate mai serioasă. În anul 2003, am achiziționat împreună cu fratele meu, Șerban Marian, un număr de 17 porumbei de la un domn din București pe nume „Nea Nicu”, care deținea porumbei din crescătorii renumite pe vremea aceea, cum ar fi Popescu Victor, Vâlcu Constantin şi Puf Ilie.

 

 

Din acești porumbei a rezultat şi masculul RO-03-279254 (’54), care a fost concurat în Polonia și Ucraina şi care s-a dovedit ulterior cel mai bun reproducător al meu. Şi în prezenta reprodus porumbei cu care am ocupat locuri importante în expozițiile naționale, atât la F.R.S.C., cât și la U.C.P.R.

 

Astfel:

– în anul 2009,masculul RO-05-213226 (fiu), locul 4 Expo Nat. F.R.S.C. Demifond și locul 2 intercluburi Demifond;

– în anul 2010, femela RO-06-426185 (fiică) a ocupat locul 10 Expo General Maturi F.R.S.C.;

– în anul 2013, masculul RO-12-0851492 (fiu) a fost locul 15 Expo U.C.P.R. AS Yearling;

– în anul 2020, femela RO-17-121833 (fiică) a fost locul 1 Nat. U.C.P.R. Super Maraton Extrem palmares 3 ani;

– în anul 2023, femela RO-18-075542 (nepoată) a bifat locul 3 Nat. U.C.P.R. AS Maraton palmares 3 ani şi masculul RO-20-280555 (nepot) a ocupat locul 4 Expo Nat. U.C.P.R. Maraton Extrem cu 10 puncte penalizare, şi lista continuă.

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Cel mai dificil obstacol pe care l-am întâlnit de-a lungul activității mele de zburător este cu siguranță timpul. Mai exact, lipsa lui. Totuși, am reușit să valorific această resursă, astfel încât, cu sprijinul familiei, să pot aloca timpul necesar porumbeilor.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul ei în sezonul competiţional 2023 şi cum aţi pregătit-o.

Este vorba despre femela RO-22-215512 (nepoată ’54), care a obținut locul 1 Nat. U.C.P.R. la categoria Fond Yearling cu un punctaj de 9,30. Primele etape a fost concurată la natural, după care am trecut-o la văduvie. La prima etapă de fond nu a fost angajată, urmând ca la etapa Zamosk 1 să acumuleze 28 puncte penalizare. Am observat că este într-o formă foarte bună şi astfel am hotărât s-o angajez la etapa de maraton Lublin, unde a ocupat locul 3 pe lansare, cu 3 puncte de penalizare. A urmat Zamosk 2, unde a ocupat locul 1 pe protocol cu 1,51 puncte și Prezmysl, cu locul 6 pe lansare şi 3, 93 puncte, fiind puțin încurcată de sora ei, RO-22-315532, care s-a clasat pe locul 5, reuşind la sfârşitul sezonului să ocupe locul 1 Jud. General Yearling, locul 2 Nat. U.C.P.R. AS Yearling (13/15 etape)şi locul 4 Expo Nat. U.C.P.R. Demifond Palmares 2 ani Yearling.

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

Recuperarea este foarte importantă. După orice etapă de concurs, le administrez electroliți, minerale, probiotice și hrană adecvată în funcție de duritatea etapei. Urmăresc constant starea de sănătate a porumbeilor.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Cel mai des întâlnită problemă de sănătate în ultimii ani a fost inflamarea ochilor la pui (coriza infecţioasă) după primele etape de zbor. Pentru a trata această problemă, administrez picături oftalmice la nevoie.

 

  1. Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?

În primul rând, porumbelul trebuie să provină dintr-o familie bună, iar pentru categoria la care joc, Fond/Maraton, acesta trebuie să aibă o talie medie spre mică, osatură puternică, bine încheiaţi, o musculatură mai flexibilă şi un penaj mătăsos.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?

Dacă ar fi să o iau de la început, nu aș mai aduce în volieră porumbei care nu au un pedigree foarte bun, ci aș încerca să-mi achiziționez porumbei din zona în care concurez, iar aceștia ar trebui să fie fii şi nepoți din campioni naționali la categoriile Fond/Maraton.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Din nefericire, nu am primit sfaturi utile care să mă ajute. În schimb, datorită conoștintelor pe care le-am acumulat din surse proprii de-a lungul timpului, am reușit să-mi creez o familie de porumbei cu care concurez și în prezent, cel mai important porumbel fiind masculul ’54, de care am pomenit la început şi care a pus baza crescătoriei mele.

 

A consemnat: Andrei Oprea