• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 1 Maraton Extrem

 

Binciu Mircea – C.S.C. Dalles Bucşani (Dâmboviţa)

Locul 1 Maraton Extrem Palmares 2022-2023 cu masculul RO-20-117329

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

De mic copil am crescut porumbei doar din pasiunea de a-i privi. În anul 2004, m-am mutat din comuna Băleni în comuna Bucşani, fiind înconjurat de mai mulți vecini care practicau sportul columbofil, iar acest lucru m-a determinat să încep să cultiv porumbei de concurs. În anul 2006, m-am înscris la clubul Dalles Bucsani, unde sunt și în prezent membru.

 

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

De-a lungul timpului, am întâmpinat și obstacole, iar unul dintre ele a constat în faptul că locul de muncă a fost departe de casă. Dar, cu ajutorul familiei, care m-a sprijinit în activitatea columbofilă, am reușit să depășesc acest impediment.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.

În anul 2022, porumbelul a început etapele de viteză – demifond ca văduv. După primul fond, a fost împerecheat și pregătit pentru etapele de maraton, unde a făcut o figură frumoasă, reușind sa se poziționeze de două ori pe locul 1 la etapele Kumiala 1 și Derby Kumiala. În anul 2023,a clasat din nou în frunte la etapele de maraton, la prima Kumiala poziționându-se pe locul 4, iar la etapa Derby Kumiala a reuşit să urce pe primul loc la nivel de club.

 

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

După fiecare concurs, programul de recuperare este diferit în funcție de etapă. Folosesc electroliți, mâncare bună și las porumbeii să se odihnească.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Nu am avut niciodată probleme de sănătate grave la porumbei pentru că întotdeauna am căutat să previn apariţia bolilor. Profilaxia te scapă de multe necazuri ulterioare.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?

Dacă ar fi să încep de la zero, aș acorda mai mult timp porumbeilor pentru a se maturiza complet. Ca yearlingi sau ca pui nu îşi vor arăta niciodată potenţialul la capacitate maximă.

 

Rezultate reprezentative:

  • În 2018, locul 6 la Balcaniadă, categoria Viteză 2 ani, cu femela RO-12-2269331
  • În 2023, locul 1 Național Maraton Extrem palmares 2 ani cu masculul RO-20-117329

 

A consemnat: Andrei Oprea