• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 4 Demifond

 

Făsui Florin – Anton Pann – Băbeni (Vâlcea)

Locul 4 Demifond 2022-2023 cu masculul RO-20-760671

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Din copilărie am această pasiune pentru porumbei, moștenind-o de la tatăl meu, și el un mare pasionat de porumbei. Țin minte că primii porumbei i-am avut în podul unui pătul și de atunci am continuat să îmi duc pasiunea mai departe. Eram foarte încântat când își cărau paie să își construiască cuibarul, simțeam o plăcere să îi urmăresc cum mănâncă și cum zboară. Era un sentiment foarte plăcut. Atât în trecut cât și în prezent, când stau lângă ei mă relaxează foarte mult.

 

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Un singur obstacol am întâmpinat și anume lipsa timpului. Dar, cu multe sacrificii și multă dăruire, am reușit să pot să trec peste acest impediment.

 

  1. Ce porumbei stau în prezent la baza crescătoriei dumneavoastră? Puteţi nominaliza câteva exemplare reprezentative şi crescătoriile de provenienţă?

Porumbeii pe care îi deţin şi care au făcut performanţă sunt porumbei de la Silviu Glodeanu şi Răzvan Măntescu din Vulcana Pandele, Dâmboviţa, şi de la prietenul meu, Gheorghe Florentin, aceştia fiind porumbei care se pretează pe distanţe cuprinse între 100 şi 800 km.

 

  1. Ce schimbări/îmbunătăţiri aţi adus în ultimii ani?

Schimbări mari nu am făcut. Am introdus la matcă campioni de-ai mei, care au făcut palmares 4, 5, 6 ani şi mai introduc cel mult 2-3 exemplare pe an. Încerc să aduc porumbei care să poată să îi bată pe ai mei şi, dacă în doi ani maximum nu fac performanţă cu ei, îi elimin.

 

  1. Daţi-ne câteva detalii despre porumbelul prezent anul acesta în lotul naţional al U.C.P.R.

Porumbelul cu seria RO-20-760671 M este pentru mine un porumbel complet. Talie medie spre mare, cu o musculatură foarte bunăşi un porumbel care se recuperează foarte uşor şi cu o voinţă mare. În anul 2022, la a treia etapă de concurs – Oancea – a venit agăţat de uliu şi a reuşit totuşi un loc 3 pe lansare din 5437 porumbei. La aceeaşi etapă, fratele lui de 2021 a sosit locul 1 pe lansare.Ca origine, tatăl este de la Silviu Glodeanu, iar mama de la Răzvan Măntescu. În anul 2022, tot un frate de-al lui, RO-19-308772, se situează pe locul 5 în lotul naţional U.C.P.R. la categoria Viteză. Deci o familie de porumbei de top din punctul meu de vedere.

 

 

  1. Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?

Pentru mine, cele mai importante calităţi ale unui porumbel sunt musculatura şi ce are în cap. Restul vin de la sine.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Din fericire pentru mine, nu am avut boli frecvente. Singura problemă pe care am întâmpinat-o a fost ornitoza. În timpul iernii, administrez preventiv tratamente împotriva salmonelozei și tricomonozei. În timpul sezonului competițional, folosesc produse naturiste, exclus antibiotice.

 

  1. Dacă ar fi să faceţi un top 3 al celor mai bune produse de recuperare şi condiţionare sau chiar tratamente pe care le-aţi folosit, ce aţi nominaliza aici?

Nu sunt un adept al produselor scumpe, iar tratamentele de iarnă sunt cele mai importante în opinia mea. Încep cu Enteroguard, vitamine, Baytryl, din nou vitamine şi apoi vaccinul împotriva paramixovirozei. Cu două săptămâni înainte de prima etapa de concurs, administrez preventiv un produs împotriva infecţiilor respiratorii. La recuperare folosesc electrolit Belgasol.

 

  1. În obţinerea acestor rezultate din ultimii ani, cine v-a fost cel mai mult de ajutor dintre apropiaţii dumneavoastră (familie sau prieteni) şi cum v-a sprijinit?

Familia a fost cea care m-a sprijinit. Când nu sunt acasă, soţia se ocupă de tot (apă, mâncare, curăţenie, antrenament). În rest, eu mă ocup de de toate. Îmi place ce fac şi îmi place să câştig.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?

Dacă aş mai lua-o de la zero, cu siguranţă aş păstra aceeaşi familie de porumbei pentru că mi-a adus multe satisfacţii. Greşeli face orice columbofil şi, dacă nu ai greşeli, nu poţi să înveţi lucruri noi şi benefice atât pentru porumbei, cât şi pentru crescător.

 

  1. În încheiere, aveţi vreun model care v-a inspirat în activitatea columbofilă şi de la care consideraţi că aţi învăţat ceva?

Modelul meu, care m-a inspirat, m-a învăţat şi mi-a explicat tot felul de metode este prietenul meu din copilărie, Gheorge Florentin, de la care am şi cea mai mare parte a porumbeilor. În cei 8 ani de când activez ca membru UCPR, am reuşit să ajung în top 10 naţional şi, până în prezent, să particip cu 3 porumbei în lotul naţional în 3 ani consecutivi, reuşite care mi-au adus şi titlul de Maestru. Toate aceste lucruri mă fac să cred că am avut ce învăţa de la un singur om. Există o zicală românească: „Unul şi bun.”

 

A consemnat: Andrei Oprea