Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 4 Viteză și Locul 3 General
Dafinescu Ion – C.S.C. Profesioniştii Bălţeşti (Prahova)
Locul 4 Viteză 2022-2023 cu femela RO-20-856659
Locul 3 General 2022-2023 cu femela RO-20-411229
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Numele meu este Dafinescu Ion Daniel, am 48 de ani şi locuiesc în comuna Bălţeşti, judeţul Prahova. Cresc porumbei de la vârsta de 10 ani şi, din anul 2020, activez la clubul din localitate.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
Obstacole am avut până în anul 2020, când mi-am dat seama că trebuie să aduc în crescătorie porumbei de calitate. În acel an, mi-am îndreptat atenţia către 3 crescători foarte valoroşi din zona mea:
– Dumitru Irinel din comuna Bălţeşti, jud. Prahova;
– Stroe Florin Alin din comuna Şurani, jud. Prahova;
– Toader Florin din comuna Şurani, jud. Prahova.
De atunci au început să apară şi rezultatele, atât la nivel judeţean, cât şi naţional.
- Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.
În privința porumbeilor campioni, am avut şi masculi, dar mai multe femele. Masculii vin acasă pentru teritoriu, în vreme ce femelele pentru crescător. Porumbeii au două intervale de formă, care sunt declanșate de natură. În primă fază etapele 2, 3 şi 4, iar în faza a doua, etapele 12, 13 şi 14. În aceste intervale, nu le fac decât antrenamentele în jurul crescătoriei dimineața (6:30)și seara (17:00). În rest, mă bucur de forma naturală a porumbeilor. Când forma începe să scadă şi se instalează apatia, încep văduvia prin rotație. Adică dau drumul femelelor, le las 30 de minute libere, apoi le las să intre la mascului şi stau 30 de minute în compartimentul masculilor. După care eliberez masculii, îi las 30 de minute liberi şi pe urmă intră în compartimentul lor. După alte 15 minute, primesc mâncare şi apă. Altă variantă este să pun laolaltă masculii şi femelele bune într-o pliantă, duc plianta într-o magazie şi, după 1 oră, le dau drumul din spatele curții, de la aproximativ 100 m faţă de volieră.
- Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Legat de recuperarea porumbeilor dupa etapă, am o schemă foarte simplă: îi aştept cu grit în hrănitori, iar în apă le administrez Avifarm cu Mumm. După ce trece 1 oră de la primul venit, îi separ şi le dau mâncare + reîmprospătez apa cu Avifarm și Mumm. Nu schimb nimic, indiferent de dificultatea etapei.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Cel mai des m-am confruntat cu boala puilor, care în fiecare an ne dă bătăi de cap. Înainte îi vaccinam cu Columbovac, însă de 2 ani îi vaccinez cu PHA și am observat o ameliorare.
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?
Dacă ar fi să o iau de la zero în momentul de faţă, ar fi cel mai uşor pentru mine. Prima dată m-aş gândi la ce nivel sau loc în clasament vreau să fiu. Cu alte cuvinte, dacă vreau să fiu pe podium, în primii trei, atunci mă duc şi cumpăr de la primii 3 crescători din clasament. Dacă vreau să fiu pe locul 50 sau 100, atunci mă orientez către ocupanţii acestor locuri.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Sfaturi utile în columbofilie sunt foarte multe, la fel ca în alte activităţi sportive. Dar cred că cele mai utile sunt în aticolele cu şi despre Dusarduyn.
A consemnat: Andrei Oprea