• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 4 General

 

Bica Dumitru – Voiajorul Bolintin Deal (Giurgiu)

Locul 4 General 2022-2023 cu masculul RO-18-193161

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Numele meu este Bica Dumitru, locuiesc în Poenari, județul Giurgiu și concurez la clubul Voiajorul Bolintin Deal. Am această pasiune din copilărie. M-am născut cu porumbei, tatăl meu crescând aceste păsări, iar eu l-am moștenit, amândurora fiindu-ne dragi. Am știut întotdeauna că pasiunea mea va reuși să-mi aducă satisfacții mari. Mi-a plăcut întotdeauna spiritul de întrecere, ideea de a deveni pe zi ce trece mai bun.

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Concurez din anul 2003. În 20 de ani de activitate, cred că cel mai dificil obstacol a fost timpul. Concursurile și toate activitățile în care am fost implicat nu mi-au permis întotdeauna prezența printre ei din cauza locului de muncă. Am reușit să fac față acestei provocări având sprijinul membrilor familiei, care mi-au fost alături.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.

Porumbelul meu de suflet este RO-18-193161, mascul. În 2019, fiind tardiv, a zburat 15 etape de concurs, ceea ce m-a făcut să văd în el un potențial campion. În 2021, a zburat și a clasat 15 etape, ocupând locul 6 național AS. În 2022 a fost campion, categoria AS și AS palmares 2 ani, locul 1. Tot în 2022, a fost prezent în lotul național, pe locul 2, la categoria General. A reușit să fie singurul porumbel la categoria AS cu 30 de etape clasate în doi ani. În 2023, a ocupat locul 4 naţional la categoria General, locul 1 la AS palmares 3 ani şi locul 2 la General palmares 3 ani. Porumbeii mei zboară la natural. Am încercat întotdeauna să le ofer condițiile optime. Toți au același mediu, hrană și mod de tratare. N-am să fac niciodată diferențe, pentru mine fiecare porumbel are povestea lui și un loc special.

 

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

Nu am o schemă anume, lucrurile diferă de la o etapă la alta. Ca timp de recuperare, primesc două zile electroliți în apă și multă odihnă.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Cea mai des întâlnită problemă de sănătate a fost la pui, mai exact ornitoza. Am aplicat medicamentația corespunzătoare şi situaţia a revenit la normal.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?

Dacă aș fi nevoit să o iau de la zero, nu aș schimba nimic. Am învățat de-a lungul timpului că perseverența e tot ce contează. Fiecare greșeală are rolul ei și din fiecare am învățat ceva. Fără să fi greșit, nu aș fi știut să mă ridic și, cel mai probabil, nu aş fi avut rezultatele de astăzi.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Ca și în viața de zi cu zi, de la fiecare om avem ce învăța. În cazul meu, cel mai important sfat a fost să am răbdare, să înțeleg că toate lucrurile bune necesită timp, dedicare şi că cel mai important lucru e să faci ceea ce iubești.

 

A consemnat: Andrei Oprea