• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 2 Maraton

 

Niculae Petrică – A.S.C. Şoimii Floreşti (Giurgiu)

Locul 2 Maraton 2022-2023 cu masculul RO-20-281106

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Pasiunea mea pentru porumbei începe încă din copilărie, atunci când tatăl şi fratele meu mai mare creşteau porumbei, doar că ei nu au ajuns să-i şi concureze. Cu trecerea timpului, mai exact prin anul 2012, am reuşit să-mi construiesc prima crescătorie. Din acel moment, am achiziţionat mai multe rase de porumbei de ornament şi, uşor-uşor, am ajuns să adun nu mai puţin de 35 de rase deosebite. În anul 2015, am început să aduc şi porumbei voiajori şi tot din acel an m-am şi înscris la clubul Şoimii Floreşti din Giurgiu, club unde activez şi în prezent. Având rezultate bune încă din primii ani, am ajuns să iubesc mai mult porumbeii voiajori şi să renunţ la cei de ornament.

 

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Cel mai dificil obstacol l-am întâmpinat încă de la debutul meu în acest sport, atunci când am suferit un accident grav la picior. Fiind imobilizat într-un scaun cu rotile, am fost nevoit să privesc de la distanţă întreţinerea şi pregătirea porumbeilor mei timp de câteva luni. În acea perioadă, cu ajutorul şi susţinerea familiei şi a prietenilor am reuşit să trec este această încercare şi să continui cu succes.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.

Campionul meu de anul acesta reuşeşte să urce pe podiumul U.C.P.R. la 4 dintre normele de maraton. Acest porumbel mi-a câştigat încrederea încă de la debutul său la etapele de maraton din anul 2022, când la primul concurs de 800 km a reuşit să ocupe locul 1 pe club şi locul 8 pe lansare, din 8.565 porumbei. De atunci, l-am nominalizat în echipa cu care participam la etapele de maraton şi maraton extrem. În sezonul de vârf, a continuat să demonstreze că are capacitatea de a ajunge mereu printre primii sosiţi la etapele lungi. Ca motivare, îşi găsea perechea la sosire, când îi lăsam câteva ore împreună. În rest, văduvie.

 

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

Programul meu după concurs mizează foarte mult pe recuperare. Porumbeii primesc două zile un amestec de electroliţi, hepatoprotector şi ceaiuri. Iar hrana este cât mai uşoară. A doua zi, prima ieşire afară se face la liber, fără a forţa. După recuperare, trec treptat la hrana pentru concurs, iar antrenamentul zilnic trebuie să dureze cel puţin 30 de minute dimineaţa şi 30 de minute seara. Cu 3 zile înainte de următorul concurs, mai adaug treptat în raţia zilnică un sortiment de hrană mai grasă şi în apă administrez un produs pe bază de aminoacizi. În ce priveşte produsele complementare şi amestecurile de hrană, experimentez mereu, nu mă limitez la anumite firme.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

O mică probemă cu care m-am confruntat a fost la lotul de pui, acum 2 ani, cu adenoviroza. Nu îmi explic de ce, puii având deja două vaccinuri făcute, unul chiar pentru această boală. Atunci, am fost nevoit să renunţ la o parte din ei pentru a stopa problema.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?

Nu consider că am făcut greşeli mari, iar dacă ar fi s-o iau de la zero, în primul rând m-aş limita la porumbei mai puţini şi din exemplare de vârf. În pregătirea porumbeilor nu aş schimba nimic.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Cel mai bun sfat eu spun că ar fi acesta: “Fără păsări de calitate şi o sănătate naturală nu poţi face performanţă.” Performanţele mele în cei 7 ani în care am concurat mă fac să cred că am învăţat ceva din tainele acestui sport.

 

Câteva rezultate de vârf obţinute în ultimii ani:

2021 – Titlul de Maestru Columbofil

2022 – Titlul de Maestru Emerit al Sportului Columbofil

 

2023 – Campionatul crescătorilor:

– Crescătorul profesionist al anului (Maraton)

– Crescătorul profesionist al anului (AS Maraton UCPR)

– Crescător Laureat (Maraton)

– Locul 1 AS palmares 2 ani

– Locul 1 AS palmares 3 ani

– Locul 1 Record 1 an

– Locul 1 Record palmares 2 ani

– Locul 1 Maraton 1 an

– Locul 1 Maraton palmares 2 ani

– Locul 1 AS Maraton palmares 2 ani

– Locul 1 AS Maraton palmares 3 ani

– Locul 1 AS Maraton UCPR palmares 3 ani

– Locul 1 AS Maraton Extrem palmares 2 ani

– Locul 2 Fond palmares 3 ani

– Locul 2 AS Fond palmares 3 ani

– Locul 2 AS 1 an

– Locul 2 Maraton palmares 3 ani

– Locul 2 AS Maraton UCPR palmares 2 ani

– Locul 3 AS Fond palmares 2 ani

 

2023 – Campionatul porumbeilor:

– Locul 1 Maraton palmares 2 ani

– Locul 1 AS Maraton UCPR palmares 2 ani

– Locul 3 Maraton UCPR palmares 2 ani

– Locul 3 Maraton Extrem palmares 2 ani

 

A consemnat: Andrei Oprea