• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 3 Maraton Extrem

 

Ioana Laurenţiu – Avântul Floreşti (Giurgiu)

Locul 3 Maraton Extrem Palmares 2022-2023 cu femela RO-19-63327

 

Povestea dumneavoastră columbofilă a fost deja făcută cunoscută publicului cu ocazia prezentării lotului naţional din ediţia 2021 şi poate fi vizualizată aici: https://ucpt.ro/stiri-ro/locul-1-in-lotul-national-u-c-p-r-categoria-maraton-extrem/

 

În completarea acelui articol, venim acum cu o serie de întrebări pe care le considerăm utile şi ale căror răspunsuri vin să întregească tabloul columbofil al carierei dumneavoastră de până acum.

 

 

  1. Ce porumbei stau în prezent la baza crescătoriei dumneavoastră? Puteţi nominaliza câteva exemplare reprezentative şi crescătoriile de provenienţă?

La matcă deţin un număr de 20 de perechi, baza crescătoriei fiind 6 exemplare, dintre care 4 provin de la Iancu Nicuşor, păsări care au la bază porumbei de la Vişan Ionel, Dumitrache Marian şi Ioan Cărmăzan. 

 

Astfel, RO-14-1383265 M şi RO-13-1248278 F reprezintă cuplul care mi-a reprodus mai mulţi porumbei cu norme la maraton extrem şi din care am intodus la reproducţie 10 fii şi fiice.

 

Apoi, RO-14-1383275 M şi RO-14-126842 5 F sunt părinţii locului 1 în lotul naţional la categoria Maraton Extrem în 2021, precum şi bunicii locului 1 Nat. UCPR AS Maraton Yearling 2023. Şi din acest cuplu am introdus 4-5 exemplare la matcă.

 

Pe lângă cei 4 enumeraţi mai sus, mai sunt doi porumbei reproduşi la mine: RO-18-74751 M şi RO-16-110957 F, care în primul an la reproducţie mi l-au dat pe locul 1 Nat. UCPR AS Maraton Yearling 2023.

 

  1. Ce schimbări/îmbunătăţiri aţi adus în ultimii 2 ani?

În ultimii ani, nu am făcut nici o schimbare. Folosesc acelaşi program de pregătire a porumbeilor. Joc porumbeii la natural, mă ocup foarte bine de ei, încerc tot timpul să-i prind într-o poziţie bună de cuib şi, bineînţeles, să-i ţin cât mai sănătoşi.

 

  1. Daţi-ne câteva detalii despre porumbelul prezent anul acesta în lotul naţional al U.C.P.R.

Femela RO-19-63327 este la a doua prezenţă în lotul naţional U.C.P.R., în sezonul 2022 ocupând locul 5 la categoria Maraton Extrem. Este un porumbel de talie mijlocie spre mică, are o musculatură foarte elastică şi este foarte calmă ca temperament. A fost concurată la natural, pe ouă. Pentru recuperare am folosit la sosire Belgasol + Bedgen, însă cel mai bun recuperator după concurs rămâne odihna.

 

 

Femela are o poveste de film, dacă îi pot spune aşa. Fiind concurată 3 ani, a trecut prin multe întâmplări, de 3 ori venind ruptă de uliu. Acelea au fost şi etapele când nu a clasat, dar a reuşit într-un final să ocupe locul 1 Nat. U.C.P.R. Maraton Extrem Palmares 3 ani. La ultimul maraton de anul acesta – Derby Kumiala – a reuşit să ocupe locul 2 pe lansare / Zona 2, cu o gaură foarte mare în piept (a se vedea foto ataşată). Acum se află la reproducţie, unde sper să reproducă nişte urmaşi cu o voinţă măcar pe jumătate cât a ei. 

 

 

  1. Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?

Pentru mine, cea mai importantă calitate este voinţa.La un porumbel nu te uiţi cum arată, te uiţi cum vine de la zbor. Cu toate că, în ziua de astăzi, sunt fel şi fel de criterii de evaluare a unui porumbel: unul îi deschide aripa, altul îl trage de cioc; unii îl măsoară, alţii îl cântăresc. Eu nu cred în aceste lucruri şi consider că la porumbei nimeni nu poate cunoaşte cu adevărat valoarea unei păsări până nu o zboară.

 

  1. Dacă ar fi să faceţi un top 3 al celor mai bune produse de recuperare şi condiţionare sau chiar tratamente pe care le-aţi folosit, ce aţi nominaliza aici?

Pentru mine, cele care şi-au dovedit eficienţa sunt Belgasol, Bedgen şi Blitzform. Sunt multe produse bune pe piaţă, doar că nu trebuie făcut exces şi să fie folosite corect.

 

  1. În obţinerea acestor rezultate din ultimii ani, cine v-a fost cel mai mult de ajutor dintre apropiaţii dumneavoastră (familie sau prieteni) şi cum v-a sprijinit?

Cel mai apropiat de mine a fost Iancu Nicuşor, cu care mă sfătuiesc tot timpul, el fiind şi cel care a avut cea mai mare încredere în mine că o să reuşesc când toţi credeau că efortul meu este în zadar.

 

  1. În încheiere, aveţi vreun model care v-a inspirat în activitatea columbofilă şi de la care consideraţi că aţi învăţat ceva?

Mă uit tot timpul la interviurile cu Ioan Cărmăzan, Marian Dumitrache, Buţucanu Ştefan, Cobzaru Daniel şi încerc să învăţ de la fiecare câte puţin, ei vorbind cel mai bine pe înţelesul meu.

 

A consemnat: Andrei Oprea