Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 3 Maraton
Emil + Florin – Viitorul Dărmăneşti (Dâmboviţa)
Locul 3 Maraton Palmares 2022-2023 cu femela RO-20-12959
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Numele meu este Emil Ionel, locuiesc în localitatea Dărmăneşti, judeţul Dâmboviţa, şi sunt membru columbofl din toamna anului 2009. Porumbei cresc însă de mic şi asta se datorează tatălui meu, căruia la rândul său îi plăceau porumbeii. El a fost şi cel care mi-a adus primii porumbei, primiţi de la un coleg de serviciu. Aşa a început pasiunea mea columbofilă. Ştiţi, există şi un proverb, “Arată-i copilului tău dragostea pentru porumbei şi nu va mai avea niciodată timp şi bani pentru altceva.” De la acei porumbei pe care i-am primit cadou în clasa întâi am ajus pe la vreo 35 în liceu, ca mai apoi, în 2009, să devin membru columbofil cu acte în regulă alături de unul dintre fraţii meu, împreună formând tandemul Emil + Florin. Primele rezultate au venit în sezonul 2011 şi de atunci am bifat câteva reuşite frumoase la nivel naţional U.C.P.R.la categoria Maraton şi palmaresele aferente.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
De-a lungul anilor, au fost multe reuşite, care ne-au adus bucurii, dar am trecut şi prin eşecuri şi dezamăgiri, ca orice columbofil. Însă cel mai greu obstacol pentru mine a venit în 2018, atunci când l-am pierdut pe Florin Nicuşor, fratele meu, în urma unui accident cumplit. Florin era baza mea şi cel care mă ajuta cel mai mult la întreţinerea şi antrenarea porumbeilor. În amintirea fratelui meu am păstrat numele tandemului şi îl voi pomeni cu fiecare ocazie ce mi se va oferi pentru a-i cinsti memoria.
- Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.
Anul acesta, femela RO-20-12959 a reuşit, pe lângă locul 3 în lotul naţional U.C.P.R. la categoria Maraton, şi alte două podiumuri naţionale U.C.P.R.:
- locul 1 Nat. U.C.P.R. AS Maraton Palmares 2022-2023;
- locul 3 Nat. U.C.P.R. AS Maraton Extrem Palmares 2022-2023.
Anul trecut, în 2022, forma de vârf a avut-o în luna iunie, la primele două maratoane ale sezonului, Lublin 1 şi Kumiala 1, deci într-un interval de două săptămâni.
Sezonul acesta, în 2023, am avut-o la capacitate maximă chiar la etapa derby Kumiala, când a prins podiumul pe protocolul mare, din 515 porumbei. Mai are însă 3 maratoane clasate în 2023, dintre care cel mai bun este Lublin 1, cu aproximativ 5 puncte din aproape 7.000 de porumbei.
Femela nu a fost motivată în nici un fel deoarece zbor la văduvie şi prefer să îmbarc porumbeii cât mai calmi, în special la etapele lungi.
Ca origine, ambii părinţi sunt doi zburători de-ai mei, care au zburat bine şi care au bifat la rândul lor prezenţe în expoziţia judeţeană Prahova. Şi ca dovadă că provine dintr-o familie valoroasă, o soră bună de-a ei, RO-15-300668 F, a fost în trecut locul 4 AS Fond Palmares 3 ani în expoziţia naţională a U.C.P.R.
- Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Hrănirea o fac în funcţie de etapa la care urmează să angajez lotul de zbor, iar la recuperare aplic o schemă foarte simplă, administrându-le două zile electrolit. Dacă porumbelul nu se recuperează până la următoarea îmbarcare, de obicei îl elimin. Ca amestec, folosesc o mâncare combinată de mine din diferite seminţe.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
Singura problemă cu care m-am confruntat a fost boala tineretului (adeno-coli), dar am reuşit să o stăpânesc. Nu sunt adeptul tratamentelor foarte scumpe şi, ca să vă dau şi un exemplu, la porumbeii mei tineri a funcţionat foarte bine Enrofloxacina lichidă. În rest, La Sotta oculo-nazal şi vaccinul de Paramixoviroză cu rapel.
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?
Dacă ar fi să pornesc iar de la zero, nu aş mai face experimente cu diferite medicamente şi produse de condiţionare.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Cel mai bun sfat l-am primit de la regretatul Marian Dumitrache, care mi-a spus aşa: “Răbdare şi iar răbdare cu porumbeii de maraton.” Şi cred că l-am aplicat cu brio pentru că în intervalul 2018-2023 am reuşit să câştig cele mai râvnite trofee în columbofilie: titlurile de Maestru Columbofil şi Maestru Emerit al Sportului Columbofil.
A consemnat: Andrei Oprea