• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 5 Fond

 

Marin Stelian – A.S.C. Şoimii Floreşti (Giurgiu)

Locul 5 Fond Palmares 2022-2023 cu femela RO-21-261126

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Numele meu este Marin Florin-Valentin, sunt columbofil din anul 1997 și particip cu numele fiului meu, Marin Stelian. Încă din copilărie am fost pasionat de lumea porumbeilor, urmând ca mai târziu să iau totul în serios, la nivel competițional. Am activat la clubul Avântul Florești, iar mai apoi la Șoimii Florești. Primii porumbei au fost primiți din partea unor prieteni columbofili, pe numele lor Mihai Romeo și Sticlea Daniel. De atunci, cu pasiune și devotament, rezultatele nu au întârziat să apară, având mai multe clasări pe podium cu renumitul porumbel bălțat.

 

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Pe parcursul vieții, am fost implicat în mai multe domenii de activitate. Pe lângă profesia de bază din industria auto, pasiunile au fost: fotbalul, tenisul și nu în ultimul rând sportul columbofil. Însă, cu mici sacrificii, am oferit mai mult timp celei din urmă, păstrând aceeași implicare și pe partea profesională.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.

În anul 2022, am obținut locul întâi la categoria AS Maraton U.C.P.R M+Y cu femela roșie cu seria 816763 din 2022 și locul doi Fond Tineret cu femela bălțată cu seria 261126 din 2021, primită de la Croitoru Florin. Forma maximă a fost atinsă în anul 2022 și se menține în continuare prin antrenamente susținute de două ori pe săptămână, pe o distanță de 50km aerian, jucând sistemul văduviei. Rezultatele au apărut și în anul 2023, mergând la expoziția națională (lotul național) de pe locul 5, cu femela bălțată RO-21-261126.

 

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

În prima zi de după concurs, se administrează anumiți electroliți, iar ca mâncare, o hrană ușoară depurativă. Schema de concurs este adaptată în funcție de dificultatea acesteia. Porumbeii sunt hrăniți de două ori pe zi, dimineața și seara, în jur de 40g per cap de porumbel.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Problemele de sănătate cel mai des întâlnite au fost în rândul puilor, mai exact: ornitoza și bolile respiratorii. Folosesc în timpul iernii o schemă de tratament primită de la domnul Andrei Marius împotriva tricomonozei, afecţiunilor respiratorii și salmonelozei.

 

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?

Dacă aș fi nevoit să o iau de la zero, cu experiența acumulată până acum, aș fi mai atent în cazul selecției și al tipului de hrană utilizat.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Cel mai important sfat pe care l-am primit și l-aș oferi și celor mai tineri, aflaţi la început de drum, este să aibă răbdare și să iubească porumbeii pentru că rezultatele vor veni. Acest sfat l-am primit de la domnul Andrei Marius.

 

 

A consemnat: Andrei Oprea