• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 5 Demifond

 

Stoican Ion – Laurenţiu – Anton Pann Păuşeşti (Vâlcea)

Locul 5 Demifond Palmares 2022-2023 cu masculul RO-22-58349

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Pasiunea pentru porumbei o am de mic copil şi o moştenesc de la tatăl meu. Am început cu porumbei comuni şi, pe parcurs, am trecut la voiajori şi, implicit, la concursurile dedicate lor. 

 

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Pentru mine, cel mai mare obstacol a fost faptul că, din cauza serviciului şi a programului încărcat, nu am reuşit să le acord timp suficient, aşa cum ar trebui. Dar, cu sacrificiile pe care le cunoaştem cu toţii, am reuşit până la urmă să împac şi slujba, şi columbofilia.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.

Concurez de mult timp, însă rezultatele notabile au apărut acum câţiva ani. Primii porumbei i-am achiziţionat de la prietenul Dumitru Bălăşoi şi aceştia se trag, la rândul lor, din păsări de la Paul Romischer din Dâmboviţa şi de la Avram Ion din Vâlcea. Metoda de zbor practiată este văduvia.

 

Masculul RO-22-58349 a avut un parcurs foarte bun încă de la pui, când a clasat toate cele 10 etape din planul de zbor. Cu excepţia a două etape din zece la pui, toate celelalte opt sunt clasate sub 10 puncte fiecare, două dintre ele fiind cu 0, puncte. Deci foarte constant, iar în 2022 a ocupat locul 1 Naţional U.C.P.R. Demifond Pui.

 

Şi ca yearling şi-a continuat parcursul excelent, bifând 13 clasări de viteză-demifond în 2023. Cele mai bune două concursuri le-a avut fix în prima şi ultima zi din iulie, cu două etape de Constanţa (aprox. 350 km), înregistrând două locuri de 1 pe protocol.

 

Dacă ne uităm în pedigree, masculul are o ascendenţă deosebită pe partea tatălui, provenind din doi campioni U.C.P.R., unul la AS (pentru Romischer Paul), celălalt la Viteză palmares 3 ani (pentru Bondilă Emil + Niki).

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

Lucrurile sunt destule de simple. La sosirea din concurs, porumbeii primesc un amestec de hrană uşor, iar în apă Tollyamin Forte + glucoză.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

Nu am avut probleme majore, însă obişnuiesc să administrez cure preventive împotriva tricomonozei şi a infecţiilor respiratorii, folosind cu precădere produse româneşti. Bineînţeles că folosesc şi produse din import, de la diverse firme existente pe piaţă, pe care le ştie toată lumea.  

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?

Nu aş mai face greşeala de a cumpăra porumbei fără performanţe şi aş urmări să aduc păsări concurate 3-4 ani în campionatul din zona mea.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Unul dintre cele mai utile sfaturi pe care le-am primit până acum a fost să folosesc cât mai puţine produse complementare.

 

A consemnat: Andrei Oprea