• Stiri

Propuneri de completare şi modificare a Regulamentului Naţional Sportiv

I. TIPURILE DE CONCURS

 

Categoria Viteză distanţa (100-400) km  + / – 5%

Categoria Demifond distanţa (300-600 km)  + / -5%

Categoria Fond distanţa (500- 700 km )

Categoria Maraton distanţa (700-900) km.

Categoria Maraton Extrem distanţa > 900 km.

Derby UCPR = Concurs Naţional, peste 900km la care participă toate cluburile afiliate UCPR cu lansare comună (maxim 2 derby Naţionale pe 2 rute de zbor stabilite in Adunarea Generală)

Seminaţional = Concursuri de tip maraton, altele decât Derby UCP cu clasament pe zone geografice (Zona 1  Prahova; Zona 2 Dâmboviţa , Giurgiu , Ifov; Zona 3 Argeş; Zona 4 Vâlcea, Olt; Zona 5 Dolj, Gorj, Mehedinţi; Zona 6 A – Malta: Suceava, Botoşani; Zona 6 B – Malta: Iaşi, Bacău, Vrancea, Galaţi; Zona 6 C – Malta: Brăila, Buzău, Ialomiţa, Prahovacu distanţe  peste 700 km.

 

II. CATEGORIA MARATON 

 

Maraton:

 

 1. a) Norma MARATON (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale MARATON, se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 2 (două) etape de concurs, de tipul Maraton (700-900 km) sau Maraton Extrem (peste 900 km),  la care au participat un număr de minim 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 1400 km cumulaţi în cele două etape necesare realizării normei Maraton.

Obligatoriu minim o  etapă se va desfăsura pe distanţă < 900 km 

NOTA: La îndeplinirea normei Maraton este exclusă luarea in calcul a etapei Derby Naţional. 

 

 1. b) Norma AS MARATON (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale AS MARATON, se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 3 (trei) etape de concurs, de tipul Maraton (700-900 km) sau Maraton Extrem (peste 900 km),la care au participat un număr de minimum 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 2100 km cumulaţi în cele trei etape necesare realizării normei AS Maraton..

Obligatoriu minim o  etape se va desfăsura pe distanţa < 900 km

NOTA: La îndeplinirea normei As Maraton este exclusă luarea în calcul a etapei Derby Naţional. 

 

Maraton U.C.P.R.

 

 1. a) Norma MARATON U.C.P.R. (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale MARATON U.C.P.R., se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 2 (două) etape de concurs, de tipul Maraton (între 700- 900 km) sau Maraton Extrem (peste 900 km), la care au participat un număr de minimum 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 1600 km cumulaţi în cele două etape necesare realizării normei Maraton U.C.P.R.

Obligatoriu minim o  etape se va desfăsura pe distanţa < 900 km

Obligatoriu una dintre cele două etape de maraton va fi etapa Derby U.C.P.R.

Obligatoriu o etapă numită SEMINAŢIONAL (ZONĂ – de văzut  punctul X.  Zonele geografice) 

 

 1. b) Norma AS MARATON U.C.P.R. (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale AS MARATON U.C.P.R., se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 3 (trei) etape de concurs, de tipul Maraton (între 700- 900 km) sau Maraton Extrem (peste 900 km), la care au participat un număr de minim 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 2300 km cumulaţi în cele trei etape necesare realizării normei AS Maraton U.C.P.R..

Obligatoriu minim o  etape se va desfăşura pe distanţa < 900 km

Obligatoriu porumbelul va avea de  parcurs etapa Derby U.C.P.R.

Obligatoriu o etapă numită SEMINAŢIONAL (ZONĂ – de văzut  punctul X.  Zonele geografice)

 

Maraton Extrem

 

 1. a) Norma MARATON EXTREM (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale MARATON EXTREM, se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 2 (două) etape de concurs, de tipul Maraton Extrem (peste 900 km), la care au participat un număr de minimum 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 1800 km cumulaţi în cele două etape necesare realizării normei Maraton Extrem.

Concursurile se vor desfăşura pe distanţe >900 km

Obligatoriu o etapă numită SEMINAŢIONAL (ZONĂ – de văzut  punctul X.  Zonele geografice)

NOTA: La indeplinirea normei  Maraton Extrem este acceptată etapa Derby Naţional dar nu mai mare de 1000 km

 

 1. b) Norma AS MARATON EXTREM (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale AS MARATON EXTREM, se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 3 (trei) etape de concurs, de tipul Maraton Extrem (peste 900 km), la care au participat un număr de minimum 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 2700 km cumulaţi în cele trei etape necesare realizării normei AS  Maraton Extrem.

Concursurile se vor desfăşura pe distanţe > 900 km.

Obligatoriu o etapa numită SEMINAŢIONAL (ZONĂ – de văzut  punctul X.  Zonele geografice)

NOTA: La indeplinirea normei  AS Maraton Extrem este acceptată etapa Derby Naţional dar nu mai mare de 1000 km

 

 

Super Maraton extrem U.C.P.R

 

 1. a) Norma SUPER MARATON EXTREM U.C.P.R. (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale SUPER MARATON EXTREM U.C.P.R., se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 2 (două) etape de concurs, de tipul Maraton Extrem (peste 900 km), la care au participat un număr de minimum 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 1900 km  , cumulaţi în cele două etape necesare realizării normei Super Maraton Extrem UCPR.

Obligatoriu o etapă >1000km

Obligatoriu o etapă Derby Naţional

 

 

 1. b) Norma AS SUPER MARATON EXTREM UCPR (1 an +Palmares)

Pentru realizarea normei anuale AS SUPER MARATON EXTREM U.C.P.R., se ia în calcul punctajul cumulat de porumbelul respectiv în fix 3 (trei) etape de concurs, de tipul Maraton Extrem (peste 900 km), la care au participat un număr de minimum 50 columbofili, 50 de ceasuri constatatoare şi 250 de porumbei la fiecare etapă de concurs.

Porumbelul trebuie să fi parcurs minimum 2800 km cumulaţi în cele trei etape necesare realizării normei AS Super Maraton Extrem.UCPR.

Obligatoriu o etapă >1000km

Obligatoriu o etapă Derby Naţional

Obligatoriu o etapă numită SEMINAŢIONAL (ZONĂ – de văzut  punctul X.  Zonele geografice) 

 

III. Art.61. Expoziţiile Naţionale ale U.C.P.R. se organizează de către C.N.S. cu avizul Vicepreşedintelui cu probleme tehnic-sportive.

La Expoziţiile Naţionale U.C.P.R. pot participa:

 • Porumbeii care au îndeplinit normele palmares 2, 3 ani de participare la Expoziţie;
 • Porumbeii care au îndeplinit norma de participare la Expoziţie în anul respectiv;

În funcţie de capacitatea sălii, la Expoziţiile Naţionale U.C.P.R. mai pot participa:

 • Cei mai bine clasaţi porumbei la concursurile Derby, organizate de U.C.P.R. (peste 900 km) şi pui (peste 500 km). Se vor premia toate derby-urile organizate de U.C.P.R. la 1 an și palmares 2, 3, 4 și 5 ani.
 • Porumbeii ai unor cluburi sau asociaţii care nu fac parte din U.C.P.R., în calitate de invitaţi.

Toţi porumbeii participanţi vor fi anunţaţi organizatorilor cu cel puţin 30 zile înaintea deschiderii şi vor fi trecuţi în Catalogul Expoziţiei la categoriile la care sunt expuşi.

COMUNICAREA porumbelului şi NEPREZENTAREA acestuia atrage după sine EXCLUDEREA columbofilului de la participarea cu porumbeii săi la expoziţia următoare şi neselecţionarea porumbeilor săi în lotul U.C.P.R., chiar dacă aceștia întrunesc punctajele necesare.

Toţi porumbeii vor primi fise de expozitie tip diploma pentru categoria la care au fost prezentaţi, cu specificarea locului ocupat în Expoziţie.

Pe diplomele acordate  invitaţilor se va  face specificarea: Participant la Expoziţia Naţională a U.C.P.R. în calitate de INVITAT.

Primii 7 porumbei (6 porumbei titulari + 1 rezervă) la fiecare categorie (palmares 2 ani), VITEZA, DEMIFOND, FOND, GENERAL, MARATON, MARATON EXTREM UCPR, vor fi selecţionaţi în lotul naţional U.C.P.R.

Lotul naţional se selecţionează numai dintre porumbeii participanţi la Expoziţia Naţională.

Lotul naţional al U.C.P.R. va fi trecut în Catalogul Expoziţiei, înaintea clasamentelor naţionale.

Porumbeii din lotul naţional primesc fise de expozitie.

Cu avizul C.N.S., cluburile pot organiza Expoziţii locale sau judeţene şi pot acorda premii porumbeilor expuşi.

Porumbeii prezentaţi în Expoziţia Naţională nu pot fi ridicaţi decât după ora oficială prevăzută pentru închiderea Expoziţiei. Nici un motiv nu poate fi prezentat pentru încălcarea acestei prevederi.

          

IV. Anexa 4  privind numărul de porumbei prezenţi în expoziţie să  fie maxim de 900.

 

 V. Ierarhizarea porumbeilor veniţi in perioada de neutralitate in funcţie de viteza , unde este cazul

 

VI. Completarea articolelor din RNS cu sancţiuni ce privesc încălcarea si nerespectarea lor.

La art 90 introducem litera c.

     Pentru încălcarea prevederilor oricărui articol din RNS, pentru care nu exista sancţiuni expres prevăzute, CNS poate aplica orice sancţiune prevăzuta la art 82, 83, 84, 85, 86 ţinând cont de natura si gravitatea abaterii săvarșite

Discutarea Codului Columbofil.    

 

VII. Închiderea concursurilor în programul de clasamente .

Termenul de trimitere a dosarelor către clasificator: se va trimite in maxim 2 zile de la desigilare. Clasificatorul are termen de 7 zile pentru introducerea datelor în Programul Naţional de Clasamente. Inchiderea clasamentului se va face a 9-a zi de la data desigilării … Clasificatorul are obligatia de a transmite  a 10-a zi dosarul la Uniune. Contestaţiile vor fi semnalate pe adresa de e-mail a UCPR si modificările in programul de clasamente vor fi efectuate de administratorul programului . Obligatoriu predarea dosarului  către clasificator si UCPR se va face pe baza de proces verbal.

 

VIII. Cluburile care primesc membri de la alte cluburi sa îmbarce porumbei, au obligaţia de a întocmi un dosar comun cu fisele tuturor membrilor participanţi la centru respectiv.

 

IX.  Metodologia ceasurilor cu transmitere online

Posesorii ceasurilor cu transmitere live , exemplu Benzing , Mega , v8 ,Bricon , Tauris, care transmit in pagina web a Uniunii au obligaţia ca in 24 ore de la desigilare sa transmita fisele de sosiri catre tehnicul clubului , pentru intocmirea dosarului privind abaterea ceasului si trimiterea catre clasificator. Pentru ceasurile FV-2 ramane aceasi conditie care a fost aprobata in Adunarea Generala , comisie din 3 membri + presedinte si  tehnic sau alti doi membri desemnati de conducere (minim 5 membri ). Pentru alte tipuri de ceasuri , mecanice  sau alte ceasuri fara transmitere online , FV-2 ,comisie formata din 3 membri presedinte sau tehnic sau membru desemnat ( minim 7 membri)

X.  Zonele geografice

Zona 1  Prahova

Zona 2 Dâmboviţa , Giurgiu , Ifov

Zona 3 Argeş

Zona 4 Vâlcea, Olt

Zona 5 Dolj, Gorj, Mehedinţi

Zona 6 A – Malta: Suceava, Botoşani

Zona 6 B – Malta: Iaşi, Bacău, Vrancea, Galaţi

Zona 6 C – Malta: Brăila, Buzău, Ialomiţa, Prahova

 

XI. Etapa Tartu – clasament pe zone de concurs

Clasamentele eligibile vor fi pe zone de distanta.

Zona A 900 -1400 km

Zona B peste 1401 km