• Stiri

Campionii U.C.P.R. în sezonul 2023 – Șuiu + Gheorghe + Manu

Suiu + Gheorghe + Manu – Anton Pann – Rm. Vâlcea (Vâlcea)

Locul 1 Nat. U.C.P.R. Demifond Pui 2023 cu RO-23-418864

Locul 1 Nat. U.C.P.R. AS Demifond Pui 2023 cu RO-23-418857

 

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Totul a început când aveam 7 ani şi plecam să prind autobuzul în drum spre ţară, iar pe drum am observat un pui de porumbel sub o maşină. De aici a pornit pasiunea pentru porumbei şi columbofilie. Personal, cred că avem această pasiune în sânge de când ne naştem, iar pe parcurs nu facem decât să o cultivăm.

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Timpul insuficient alocat porumbeilor cred că este una dintre problemele cele mai mari în sportul columbofil, eu având însă şansa de susţinere din partea familiei.

 

  1. Trecem acum la porumbeii dvs. campioni în sezonul cu puii 2023, unde aţi obţinut o serie de rezultate excelente. Descrieți-ne felul în care aţi pregătit lotul de zbor.

În anul 2023, am început un nou proiect, alcătuit din 3 membri, echipa SUIU+GHEORGHE+MANU. Cu un an înainte, în 2022, reuşisem să ocupăm locul 1 la categoria AS Demifond Pui şi locul 2 la categoria Demifond Pui cu aceeaşi femelă, seria RO-22-3006492, aceasta reuşind ca în anul 2023 să îşi păstreze titlurile de campioană la palmares yearling la ambele categorii, fiind o femelă cu origine de maraton.

Tot în anul 2023,am reuşit la zborurile cu puii din toamnă să încheiem un sezon de senzaţie, bifând titlul de campioni la mai multe categorii, şi anume:

– Locurile 1,2,3,4, 8 la categoria Demifond Pui;

– Locurile 1,2, 8 la categoria AS Demifond Pui.

 

Ca metodă de zbor la concursurile cu maturii joc la văduvie, nu mă complic cu alte trucuri pentru că nu îmi permite timpul. În schimb, mă interesează ca porumbeii să fie foarte sănătoşi şi bine antrenaţi. La zborurile cu puii, joc la semi-întuneric. Având o poziţie mai proastă ca punct de intrare a porumbeilor, încerc să compensez acest lucru prin metoda obscurizării.

 

 Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

Este clar că schema de recuperare diferă de la un concurs la altul. Este foarte importantă recuperarea pentru ca porumbeii să iasă la zbor cât mai repede şi pentru a-i pregăti pentru următoarea îmbarcare. La sosire, eu cred că porumbelul trebuie să găsească de toate în crescătorie (seminţe mici, grit, probiotice şi electrolit în apă) şi bănuiesc că el simte cel mai bine de ce are nevoie. Tot timpul trebuie urmărită starea de sănătate la porumbei pentru a fi siguri că aceştia sunt pregătiţi pentru concursul următor.

 

  1. Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?

În fiecare an, în special după primele etape cu maşina clubului, ne confruntăm cu inflamarea ochilor la pui (coriza infecţioasă). De regulă, după etapă îi ţin închişi o zi-două si le administrez un unguent oftalmic. În general, în crescătoria mea nu am avut probleme cu boala şi probabil asta se datorează faptului că cei slabi ori bolnavi sunt eliminaţi imediat.

 

 

  1. Care ar fi cea mai importantă calitate pe care o apreciaţi la un porumbel?

Dacă ar fi să aleg, probabil aş alege musculatura, dar cred că un porumbelul nu poate să câştige dacă nu este perfect la mână (adică privit ca un întreg) şi anume: osatură, braţ, încheietură, musculatură şi un spate puternic. Aici mă refer la porumbei constanţi şi nu la porumbei cu o ambiţie foarte mare, dar câştigători de o etapă.

 

  1. Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta?

Aş studia foarte bine clasamentele, punctele de intrare ale porumbeilor şi aş încerca să aleg anumiţi crescători constanţi an de an în top 3, pe care i-aş considera că sunt cinstiţi şi oneşti. Porumbeii pe care i-aş achiziţiona aş prefera să îi selectez la mână înainte de a fi introduşi în crescătorie, chiar dacă acest lucru ar fi mai costisitor.

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Sfaturi utile mai primim, important este să le punem în practică. Consider că în 2007 am primit un sfat foarte bun şi foarte important pentru un începător de la domnul colonel Georgescu Ştefan, care pentru mine a fost un mentor foarte bun, fiind la început de drum, şi anume: încearcă să pui mâna pe nişte porumbei buni şi oferă-le tot ce au nevoie (deci calitate, nu cantitate). Toţi suntem tentaţi să ţinem cât mai mulţi porumbei din dorinţa de a descoperi mai uşor campioni printre ei. Cred că între succes şi eşec este un pas foarte mic.

 

A consemnat: Andrei Oprea