• Stiri

Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 4 Maraton

Dragomir Marian + Florin – Asociaţia Speranţa Hârseşti (Argeş)

Locul 4 Maraton Palmares 2022-2023 cu femela RO-19-130223

 

 

  1. Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?

Porumbeii voiajori i-am îndrăgit încă din copilărie. Atât eu cât şi fratele meu, Florin, am făcut totul din dragoste şi pasiune pentru porumbelul călător. Primii porumbei au fost achiziţionaţi din satul nostru. Ulterior, am plecat la liceu, de unde am mai luat porumbei de la colegii de liceu. În timpul săptămânii, gândul îmi era numai la porumbei şi de abia aşteptam să ajung acasă văd ce fac porumbeii. Le ofeream multă atenţie şi dragoste, iar ei m-au recompensat cu sosiri fruntaşe la concursuri. În 1993, după terminarea liceului, am intrat la facultate în Bucureşti, dar gândul meu tot la porumbei era. Îmi doream să achiziţionez porumbei şi dinBucureşti şi astfel am vizitat mai multe crescătorii, de unde am adus porumbei. Vorbim de porumbei provenind de la gen. (r) Georgică Popescu, ing. Creţulescu, Visalom Constantin şi Petre Marin, porumbei foarte buni la timpul acela. Am zburat produşii acestora la cluburile Bradu, 3/7 Piteşti şi Aripi Piteşti fără ceas constator, ajungând până la ultima din planul de zbor. În anul 2008, fratele meu a achiziţionat 8 porumbei de la domnul Florin Moldovan din Cluj. Din aceşti porumbei şi din ce mai aveam noi am scos porumbei buni. Şi datorită dragostei oferite acestor păsări, şi ele ne-au răsplătit cu rezultate bune. În anul 2011, am achiziţionat un ceas mecanic şi la ultimul zbor din Polonia – Czeremcha – am obţinut locul 20 judeţean şi 43 pe lansare şi de atunci am concurat an de an până la ultima etapă din planul de zbor.

 

 

  1. De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?

Nu am întâmpinat obstacole în desfăşurarea acestei activităţi, atât eu cât şi fratele meu practicând acest sport din pasiune şi nu pentru foloase materiale. Iar când faci totul din pasiune, nu apar obstacole.

 

  1. Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.

În anul 2016, fratele meu, Florin, a achiziţionat porumbei de la fraţii Dario Luci şi Claudiu din Mehedinţi. O femelă de la aceştia a fost împerecheată cu un mascul de la Philip Geerdink, rezultând femela cu seria RO-19-130223, o femelă de excepţie, cu multe locuri de 1 la nivel de club, judeţ şi zonă în 2022. Anul acesta, la categoria Maraton UCPR Palmares 2 ani, a obţinut locul 1 pe club& judeţean & zonal, iar la nivel naţional a urcat până pe locul 2, fiind astfel selectată în lotul naţional, categoria Maraton, pe locul 4.

 

Această femelă, hrănită cu afecţiune de mine şi soţia mea, a clasat toate etapele la care a fost angajată, realizând normele Viteză, General şi Maraton UCPR. Este un porumbel care se recuperează foarte repede, chiar şi de la zborurile de peste 1000 km. A doua zi după un astfel de concurs iese din crescătorie şi zboară 10-15 minute de voie. A fost întotdeauna concurată la natural, pe ouă, fără a creşte pui.

 

 

  1. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmaţi o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?

Ca hrană, în afara sezonului, folosim hrană din magazia noastră, constând dintr-un amestec format din porumb, grâu, mazăre şi floarea-soarelui. La începutul antrenamentelor, trecem pe o hrană de tip bază amestecată cu porumb, iar înainte cu două săptămâni de prima etapă în afara ţării folosim un amestec Champion cu porumb. Treptat, renunţăm la porumb şi, cu două săptămâni înainte de primul maraton folosim exclusiv Champion.

 

Când sosesc de la concurs, porumbeii găsesc în prima apă Electrolit 3 Plus, iar în a doua apă primesc Tollyamin. Seara, o pastilă de proteină K+K, iar dacă zborul a fost mai solicitant, primesc şi a doua zi dimineaţa Electrolit 3 Plus, apoi Sedochol, Iodaline, probiotice şi din două în două săptămâni un comprimat de Roniactiv. Înainte de îmbarcare, le administrez o pastilă de RO 200. Antibiotic nu administrez în timpul sezonului de zbor. 

 

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

Consider că, dacă faci totul din dragoste şi pasiune faţă de aceste blânde şi gingaşe făpturi, şi ele îţi răsplătesc dragostea prin ataşament faţă de crescătorie şi sosiri bune.

 

A consemnat: Andrei Oprea