Lotul Naţional U.C.P.R. 2023 – Locul 5 Viteză
Popescu Nicolae – Anton Pann – Păuşeşti (Vâlcea)
Locul 5 Viteză Palmares 2022-2023 cu masculul RO-20-49523
- Toți columbofilii au o poveste a lor de început, fiecare interesantă în felul ei. Care este povestea dumneavoastră columbofilă? Ce anume v-a determinat să intrați în acest univers și să cultivați porumbei? Cum a pornit totul?
Totul a pornit în copilărie. Aveam un vecin, Codoi Daniel (Dumnezeu să-l odihnească), care avea porumbei și îi angaja la concursuri. Fiind mai mic decât el, mă lua pe la el la porumbei și așa au început să îmi placă și mie. Părinții mei, văzând că îmi plac, mi-au cumpărat și mie o pereche de guţani. Am fost cel mai fericit când am venit acasă de la școală și mi i-a arătat mama. După o perioadă, timp în care i-am ținut închiși, le-am dat drumul afară și mi i-a luat uliul. Apoi am plecat la liceu și stăteam la internat, însă tot la porumbei mă gândeam. Într-o vacanță, m-am dus la muncă prin sat, la vecini, am strâns niște bănuți, apoi m-am dus în piață și mi-am cumpărat o pereche de porumbei voiajori. Am scos pui din ei și în anul 2008, în primăvară, mi-am cumpărat și un ceas mecanic, iar la sfârşitul verii am zburat puii. La început, eram mulțumit că se întorc acasă și nu se pierd, dar tot zburând și văzând că ceilalți colegi cu porumbeii lor sunt mai rapizi, m-am ambiționat mai tare, am început să îi antrenez mai mult, să le ofer mâncare mai bună, dar tot nu veneau în față. În anul 2021, m-am hotărât să zbor văduvie și de atunci au început să vină şi rezultatele, totul culminând cu titlul de campion național.
- De-a lungul timpului, care a fost cel mai dificil obstacol în desfășurarea acestei activități și cum ați reușit să treceți peste el?
Locuind într-o zonă de munte, cel mai dificil obstacol e lupta cu răpitoarele și cu braconierii. Au fost momente când am vrut să mă las, mai ales când uliul mi-a luat câte un porumbel bun, dar intrând în crescătorie și uitându-mă la ei, parcă încercau să-mi spună să nu mai fiu supărat și așa îmi trecea supărarea și mă ambiționam să descopăr alt porumbel bun și să merg înainte.
- Trecem acum la porumbelul dvs. campion. Descrieți-ne parcursul său în toată perioada în care l-ați concurat, cu precădere în sezonul său de vârf.
„Italianul”, cum îmi place mie să îi spun – despre campion este vorba – afost de mic ceva mai special și de pui parcă a încercat să îmi spună că va deveni un campion, concurându-l 6 etape și clasându-le toate. În 2021, ca yarling, a fost anul în care a atins forma maximă, sosind de la concursuri numai primul și recuperându-se repede. Această formă nu a scăzut nici în anii următori, deoarece, fiind un porumbel posesiv, se motiva singur. Plus că îi place să fie „șef” în compartiment. De altfel, și de la antrenamente tot primul intră în volieră.
4. Cum arată programul dumneavoastră de recuperare după concurs? Urmați o schemă anume sau vă adaptaţi în funcţie de fiecare concurs? Pe ce puneţi accent în această etapă?
Mă adaptez în funcție de concurs. Dacă etapa este mai ușoară, las porumbeii mai puțin împreună. Dacă e mai grea, îi las mai mult, după care încep pregătirea pentru următoarea etapă.
- Cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat cel mai adesea în crescătorie și cum ați reușit să le tratați/preveniți/ameliorați?
În afară de tratamentele pe care le fac iarna, în perioada anului încerc să îi țin cât mai mult natural deoarece eu consider că, dacă un porumbel bătrân (de la matcă) e bolnav și îl tratez, chiar dacă se face bine, și puii pe care îi va reproduce vor fi expuși bolilor. De aceea, dacă văd un porumbel bolnav, îl elimin.
- Dacă ar fi să o luați de la zero, ce greșeli nu ați mai repeta şi ce aţi schimba în abordarea unui campionat din punctul de vedere al pregătirii lotului de zbor?
Dacă ar fi să o iau de la zero, aş tine mai puţini porumbei și de calitate, iar din punctul de vedere al pregătirii nu aș schimba nimic.
- Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?
Cel mai util sfat pentru mine a fost propria-mi ambiție de a concura porumbeii la concursuri și dorința de a câștiga.
A consemnat: Andrei Oprea